Succesvol project met bodycams voor pizzabezorgers Nijmegen

Gedurende een pilot en een project met bodycams zijn in Nijmegen geen pizzakoeriers overvallen. Dat kwam ook omdat vanwege corona elektronisch betaald moest worden, maar bij eerdere overvallen ging het niet altijd om geld. De koeriers voelen zich nu bovendien een stuk veiliger op straat.

De pilot en het project zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Nijmegen, Domino’s en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Vanuit de gemeente was wijkveiligheidscoördinator Ferdi Overeem bij de pilot en het project betrokken. Via het overleg van de acht grootste gemeenten kwam hij in contact met CCV-adviseur Colin Voetee. Besloten werd om de bodycams van 24 oktober 2020 tot 1 maart 2021 in te zetten. Voor die periode is gekozen omdat dan de meeste overvallen plaatsvinden. De pilot vond plaats van 29 februari tot 1 mei 2020.

Veel geleerd
Hoewel corona dus ‘roet in het eten’ gooide, is volgens Overeem veel geleerd van de proef, bijvoorbeeld over de training aan de maaltijdbezorgers, over het bedienen van de bodycam, het informeren van klanten en dat er altijd een aanspreekpunt en verantwoordelijke moet zijn. Deze kennis komt van pas als er de komende tijd weer contact kan worden afgerekend.
Om de pilot en het project te kunnen uitvoeren werd contact opgenomen met Domino’s, dat graag wilde meedoen. Het bedrijf had eerder al aan een soortgelijke pilot in Rotterdam meegedaan. De samenwerking met de gemeente en het CCV werd als bijzond er prettig ervaren. Er was een open contact. Men durfde elkaar aan te spreken met maar één doel voor ogen en dat was de veiligheid voor maaltijdbezorgers verhogen.

Geslaagd
PR- en communicatiemanager Marianne Kemps van Domino’s vindt het project ondanks de coronamaatregelen geslaagd. Bezorgers worden volgens haar ook van pizza’s of mobiele telefoons beroofd. En ze hebben regelmatig met straatintimidatie te maken. Dankzij de bodycam lijken dit soort incidenten tot het verleden te behoren. Bij dreiging kan de bezorger het apparaat inschakelen, waarbij ook de beelden van de 30 daaraan voorgaande seconden worden meegestuurd. Doordat de beelden door een particuliere alarmcentrale worden verwerkt, stijgt de pakkans, aldus Overeem. Hij hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van Nijmegen snel gaan volgen en toont zich bereid die met advies bij te staan.

Deel dit artikel via: