Succesvolle acties tegen mobiel banditisme

De politie verrichtte tijdens een landelijke actie tegen ‘mobiel banditisme’, ofwel rondtrekkende criminelen, bijna zestig aanhoudingen op heterdaad. Het gaat onder meer om winkeldieven, maar ook om verdachten van koperdiefstal.

Van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 oktober concentreerden agenten zich op rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de IND ondersteunden deze actie.

Prioriteit
De aanpak van mobiel banditisme staat volgens de politie hoog op de prioriteitenlijst. De dadergroepen komen uit heel Europa maar de actie richt zich ook op bendes die vanuit Nederland opereren en bijvoorbeeld woninginbraken plegen. Leden van de dadergroepen maken gebruik van katvangersvoertuigen of vervalste documenten om hun criminele gedragingen te maskeren. Om bijvoorbeeld katvangersvoertuigen op te sporen werd gebruik gemaakt van ANPR-camera’s. Deze scannen de kentekens en als een kenteken voorkomt in een referentiebestand geeft het systeem een hit. Het kan gaan om een gestolen auto, maar ook om een auto die op naam staat van een katvanger of die op andere wijze al eens in verband gebracht is met mobiel banditisme. In totaal zijn in afstemming met de Belastingdienst meer dan vijftig auto’s afgesleept.

Internationaal
De politie voerde controles uit op snelwegen, parkeerplaatsen en het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Via Europol kon bovendien ook in buitenlandse systemen worden gekeken. Tijdens de actie werden de systemen meer dan negenhonderd keer geraadpleegd. Dit resulteerde meerdere keren tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. Dat zijn onderzoeken naar bijvoorbeeld mensenhandel/mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en inbraken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverden ook de Nederlandse politie informatie op die hier nog niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Resultaten
Tijdens de actie werden bijna zestig personen aangehouden voor diverse feiten. Zo werden na een korte achtervolging van een voertuig in Odijk dinsdag twee verdachten aangehouden. Dit bleken bekende mobiele bandieten te zijn die zich bezighouden met babbeltrucs bij ouderen in meerdere landen. Bij een onderzoek in hun auto werden goederen gevonden die eerder die dag buit waren gemaakt. Het slachtoffer, een vrouw van 85 jaar zat op dat moment bij de politie aangifte te doen van diefstal uit haar woning door middel van een babbeltruc.
Ook op andere plaatsen in het land zijn de afgelopen dagen auto’s onderschept met inzittenden die op rooftocht bij winkels waren geweest. Dat is onder meer in de buurt van Hilversum, Hengelo, Houten en Zwolle gebeurd. De inzittenden zijn aangehouden. De buit bestond uit babymelkpoeder, kleding en cosmetica. Naar de herkomst van de goederen en het aandeel van de inzittende wordt onderzoek gedaan. De meeste daders verblijven tijdelijk in Nederland en houden zich voornamelijk bezig met criminele activiteiten. Eén van de dadergroepen die de afgelopen week elke dag actief op pad waren, is op heterdaad aangehouden in Houten. De verdachten verstopten dure parfums in hun onderbroek en gingen zo van winkel naar winkel. Eén van de vier verdachten staat voor diefstallen geregistreerd in Groot-Brittannië, Spanje en Duitsland.
Vrijdagavond laat zijn nog vijf Bulgaren en twee Rotterdammers op heterdaad betrapt bij het stelen van koper in Ridderkerk. De drie kuub koper en drie auto’s zijn in beslag genomen. De meeste van hen waren bij de politie al bekend als mobiele bandieten. Daarnaast werd voor zeker 100.000 euro aan openstaande boetes geïnd en kon een aantal personen worden aangehouden omdat ze nog opgelegde vrijheidsstraffen moesten ondergaan. Ook werden personen aangehouden die nog DNA-materiaal dienden af te staan.

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via: