Synthetisch DNA ingezet tegen plofkrakers

Een groot deel van de pinautomaten blijkt in het diepste geheim te zijn beveiligd met een onzichtbare spray die tijdens een plofkraak over het buitgemaakte geld wordt gesproeid. Dit maakt De Telegraaf vandaag bekend.

Het gaat om een spray, waarin kleine deeltjes met een code zijn verwerkt. De politie beschikt over apparatuur om deze code te lezen. Op die manier kan een aangehouden verdachte in verband worden gebracht met een misdrijf. Synthetisch DNA wordt ook al gebruikt in winkels, op diefstalgevoelige goederen en op koperdraad van de spoorwegen. Volgens De Telegraaf blijkt nu uit vertrouwelijke stukken dat het middel ook wordt ingezet om verdachten van plofkraken te kunnen aanhouden en veroordelen.
Het onderzoek bestaat volgens de krant uit twee deelonderzoeken, 32Smit en 32Rijn, naar de grootste bende plofkrakers ooit. Zeven mannen worden in verband gebracht met 45 gevallen. Bewijzen is echter niet eenvoudig. Mocht DNA-spray op hen worden aangetroffen, dan geldt dat niettemin als wettig bewijs.

Gedeeld

Geef een reactie