Beveiliging nieuws

Onze partners

Alarm Meldnet

Hikvision

Uniview

Regio Control Veldt

Crown Security Services

VVNL

MPL

Seris

Top Security

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Sequrix

Alphatronics

Lobeco

ADI

Paraat

Optex

RoSecure

SmartSD

Unii

OSEC

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Masset Solutions

G4S

Explicate

CSL

Advancis

ASSA ABLOY

Bydemes

Milestone

Ajax Systems

2N

DZ Technologies

Kiwa

Eizo

Trigion

VEB

NIBHV

Connect Security

HD Security

CDVI

VBN

GFT

Service Centrale Nederland

ASIS

VAIBS

Akuvox

i-Pro

Securitas

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Genetec

EAL

SOBA

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Koninklijke Oosterberg

Multiwacht

Add Secure

BHVcertificaat.online

IDIS

Brivo

CardAccess

Gold-IP

Nimo Dog Security

SmartCell

Centurion

Dero Security Products

JMB Groep

HID

Paxton

20face

Dahua

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Seagate

Oribi ID Solutions

ARAS

Nenova

Secusoft

Taakstrafverbod voor belagers van hulpverleners

14 oktober 2019
Redactie
05:48

De ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker van Rechtsbescherming komen vandaag met een wet die het onmogelijk moet maken dat belagers van politieagenten, brandweerlieden en ambulancebroeders er met een taakstraf of geldboete vanaf komen. Wie een hulpverlener aanvalt, gaat straks onherroepelijk de cel in.

Het incident met de trouwstoet in Rotterdam, waarbij een agent van achteren knock-out werd geslagen door de broer van de bruid, leidde al tot landelijke verontwaardiging. Afgelopen weekend werd de politie in Doetinchem door vijftig raddraaiers aangevallen. Voor de ministers van Justitie en Veiligheid is de maat nu vol. Daarom wordt het rechters verboden om in deze gevallen de daders tot slechts een taakstraf of geldboete te veroordelen. Eerder gold dat verbod al bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.

Onaanvaardbaar
“Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood”, zegt minister Grapperhaus tegenover De Telegraaf. “Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij.”
De incidenten in Rotterdam en Doetinchem staan niet op zichzelf. De politie zegt in 2018 maar liefst 10.593 keer met agressie te zijn geconfronteerd en dan gaat het alleen nog om de geregistreerde gevallen. Een jaar eerder gebeurde het 9.598 keer. De agressie varieert van verbaal geweld tot zelfs aanrandingen en pogingen tot doodslag. Vooral tijdens de jaarwisseling loopt de situatie in sommige steden uit de hand. Vanuit de politie-, brandweer- en ambulancediensten wordt daarom al langer voor strengere wetgeving gepleit. Dat leidde onder andere tot een verdrievoudiging van de strafmaat voor wie een werknemer met een publieke taak aanvalt. Uit de cijfers valt echter op te maken dat raddraaiers daar niet echt van onder de indruk raken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner