Taakstrafverbod voor belagers van hulpverleners

De ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker van Rechtsbescherming komen vandaag met een wet die het onmogelijk moet maken dat belagers van politieagenten, brandweerlieden en ambulancebroeders er met een taakstraf of geldboete vanaf komen. Wie een hulpverlener aanvalt, gaat straks onherroepelijk de cel in.

Het incident met de trouwstoet in Rotterdam, waarbij een agent van achteren knock-out werd geslagen door de broer van de bruid, leidde al tot landelijke verontwaardiging. Afgelopen weekend werd de politie in Doetinchem door vijftig raddraaiers aangevallen. Voor de ministers van Justitie en Veiligheid is de maat nu vol. Daarom wordt het rechters verboden om in deze gevallen de daders tot slechts een taakstraf of geldboete te veroordelen. Eerder gold dat verbod al bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.

Onaanvaardbaar
“Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood”, zegt minister Grapperhaus tegenover De Telegraaf. “Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij.”
De incidenten in Rotterdam en Doetinchem staan niet op zichzelf. De politie zegt in 2018 maar liefst 10.593 keer met agressie te zijn geconfronteerd en dan gaat het alleen nog om de geregistreerde gevallen. Een jaar eerder gebeurde het 9.598 keer. De agressie varieert van verbaal geweld tot zelfs aanrandingen en pogingen tot doodslag. Vooral tijdens de jaarwisseling loopt de situatie in sommige steden uit de hand. Vanuit de politie-, brandweer- en ambulancediensten wordt daarom al langer voor strengere wetgeving gepleit. Dat leidde onder andere tot een verdrievoudiging van de strafmaat voor wie een werknemer met een publieke taak aanvalt. Uit de cijfers valt echter op te maken dat raddraaiers daar niet echt van onder de indruk raken.

Gedeeld

Geef een reactie