Taskforce gaat Big Data inzetten tegen drugscriminaliteit

Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Belastingdienst gaan data van allerlei bronnen combineren om sneller drugscriminaliteit te kunnen opsporen. Dat zegt Ad van Mierlo in het FD.

Van Mierlo is directeur van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Het combineren van data uit verschillende bronnen is volgens hem een goede methode om verdachte patronen zichtbaar te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die niet bij de Belastingdienst bekend zijn. Veel criminaliteit bevindt zich volgens de directeur onder de radar. Daarom worden nu allerlei digitale middelen ingezet om de ‘criminele industrie’ in kaart te brengen. Het zou dan sneller lukken om criminelen op te pakken en drugspanden te sluiten.

Maatschappelijke ontwrichting
Uit onderzoek door de Politieacademie blijkt dat er in 2018 voor zo’n 19 miljard euro aan drugs is geproduceerd in Nederland. Extra zorgelijk is het dat steeds vaker ook bonafide bedrijven in deze sector verzeild raken, zoals boeren die gedwongen worden een loods aan de handelaren te verhuren. Ook ‘kopen’ de criminelen invloed binnen het openbare bestuur. Dit kan volgens Van Mierlo leiden tot maatschappelijke ontwrichting. Dat laatste is niet tegen te gaan door simpelweg ‘boeven’ op te sporen. Daarom wordt overgegaan tot het verzamelen van ‘puzzelstukjes’. Daarbij zal meer gebruik gemaakt gaan worden van hulp van burgers. Die blijken vaak al vermoedens gehad te hebben, als het zoveelste drugslaboratorium in een woonwijk of naast een school wordt leeggehaald.

Gedeeld

Geef een reactie