Taskforce opent jacht op ongrijpbare drugsbazen

De overheid is een offensief gestart tegen de drugssector in Noord-Brabant en Zeeland. Het is vooral de bedoeling om de leidinggevenden op te pakken. Om die te achterhalen heeft de regio 25 miljoen euro ontvangen van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Volgens een onderzoek van bureau Beke wordt het drugsmilieu in de zuidelijke provincies door tien tot vijftien personen geleid. Ze opereren vanuit Noord-Brabant en Zeeland, maar zijn wereldwijd actief. De laatste jaren zijn verschillende kwekerijen en laboratoria ontdekt, maar daar werden de bazen nooit aangetroffen. Waar de overheid zich met name zorgen over maakt is de verharding in het milieu en dan met name het geweld richting lokale bestuurders. Ook ondermijning wordt als groot probleem gezien, omdat deze legale organisaties meetrekt in het illegale circuit. Om dit effectief aan te kunnen pakken is de Taskforce Brabant-Zeeland ingesteld, waarin politie, justitie, gemeenten, belastingdienst en FIOD nauw samenwerken.

Crimineel vermogen
In het drugsmilieu wordt enorm veel geld verdiend. De Taskforce probeert nu de geldstromen in kaart te brengen om bij de bazen uit te komen. Er wordt ook gebruik gemaakt van intelligence-systemen van Defensie. En dat werkt. De politie zegt inmiddels een aantal ’topfiguren’ in het vizier te hebben. Om hun organisaties volledig te kunnen oprollen is volgens de Taskforce nog meer geld nodig dan de 25 miljoen van het ministerie. Daarom wordt ervoor gepleit om ook bij de aanhoudingen in beslag genomen crimineel vermogen voor het onderzoek aan te wenden.

Deel dit artikel via: