Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

SmartCell

Lobeco

Unii

Nenova

Trigion

G4S

EAL

Dahua

NIBHV

Securitas

VEB

Koninklijke Oosterberg

RoSecure

VAIBS

Regio Control Veldt

Gold-IP

Optex

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Add Secure

ADI

Bosch Security Systems

ARAS

GFT

Crown Security Services

Avigilon Alta

SOBA

Nimo Dog Security

Paxton

OSEC

Seris

JMB Groep

Sequrix

CSL

Bydemes

Dero Security Products

Akuvox

20face

CDVI

NetworxConnect

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Eizo

SMC Alarmcentrale

Explicate

Advancis

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Brivo

HD Security

VideoGuard

Seagate

Kiwa

VBN

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

Paraat

ASIS

Top Security

SmartSD

MPL

Connect Security

IDIS

Uniview

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Hikvision

PG Security Systems

Centurion

Secusoft

Milestone

Genetec

Eagle Eye Networks

Multiwacht

HID

2N

Nimo Drone Security

TBS-klinieken naar de rechter voor meer budget

22 november 2019
Redactie
08:49

Drie instellingen die verantwoordelijk zijn voor tbs-klinieken slepen de Staat voor de rechter omdat ze meer geld willen. Tegenover Nieuwsuur klagen ze dat ze van het ministerie van Justitie en Veiligheid te weinig geld krijgen voor de behandeling van hun uiterst gevaarlijke cliënten.

Een van die klinieken, Inforsa, voert aan dat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in strijd handelt met de Wet forensische zorg, doordat zijn ministerie te weinig betaalt voor kwalitatief goede zorg. Daardoor verwacht de kliniek volgend jaar in de rode cijfers terecht te komen. Over de afgelopen jaren bouwde Inforsa om dezelfde reden al een tekort op van vier miljoen euro, dat gefinancierd moest worden door geld weg te halen bij andere GGZ-instellingen van moederbedrijf Arkin. Volgens financieel directeur Dick de Wit is hierdoor een onhoudbare situatie ontstaan. Tegenover Nieuwsuur zegt hij: “we hebben minimaal twee begeleiders nodig op een groep van tien tbs’ers. Met het geld van het ministerie kunnen we eigenlijk maar één begeleider betalen per groep. Dat kan niet want dan komt de veiligheid van het personeel en van de buitenwereld in gevaar.”

Veiligheidsniveau
Inforsa behandelt zeventig patiënten met een psychische stoornis die een ernstig delict hebben gepleegd. Daarvoor betaalt het ministerie jaarlijks 13,5 miljoen euro, terwijl volgens de kliniek 15,5 miljoen euro nodig is. In kort geding eist Inforsa van de Staat dat het budget wordt aangepast aan de werkelijke kosten. De rechter wordt gevraagd de kosten te toetsen aan het gewenste veiligheidsniveau en de behandeling die nodig is om de cliënten terug te kunnen laten keren in de samenleving. Behalve Inforsa zijn ook de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek en zorginstelling Fivoor eisende partijen. De overkoepelende vereniging GGZ Nederland bevestigt dat de overheid structureel te weinig geld betaalt om een veilige tbs-opvang te financieren en ondersteunt de instellingen daarom bij hun gang naar de rechter.

Redelijke tarieven
Minister Dekker denkt dat de geldnood van tbs-klinieken niet komt omdat ze te weinig geld krijgen van het Rijk. Het budget wordt volgens hem onafhankelijk vastgesteld op basis van redelijke tarieven. Hij wacht de rechtszaak af om te horen of de tbs-klinieken inderdaad stiefmoederlijk worden behandeld of dat er misschien wat anders aan de hand is. “De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt heel zorgvuldig wat redelijke tarieven zouden moeten zijn en dat is precies waar wij van uitgaan”, zegt Dekker in De Telegraaf. “De veiligheid moet gewoon goed zijn en is ons een lief ding waard. Maar nu de klinieken een rechtszaak aanspannen, moet ook de rechter daar maar even naar kijken.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner