Tbs-patiënten krijgen enkelband tijdens verlof

Patiënten van Tbs-instellingen en forensisch psychiatrische klinieken krijgen de komende jaren bij wijze van proef een enkelband met gps-tracker tijdens verlof, zodat is na te gaan waar zij zich bevinden. Tot nu toe werd dit middel alleen gebruikt voor elektronisch toezicht op huisarrest.

Minister Dekker van Rechtsbescherming wil al komend najaar beginnen met een proef van twee jaar om patiënten tijdens onbegeleid verlof met een enkelband te volgen. Dat zou ernstige incidenten moeten voorkomen, bijvoorbeeld doordat de meldkamer gealarmeerd wordt als de Tbs’er naar plaatsen gaat waarvoor een gebiedsverbod is opgelegd. Ook wil men op deze wijze voorkomen dat patiënten te laat of helemaal niet terugkeren van verlof. Dat gebeurde vorig jaar dertig keer. Klinieken kunnen zich aanmelden voor de proef, waarna in samenspraak met de reclassering wordt beoordeeld welke patiënten in aanmerking komen voor een enkelband.

Risico’s niet uit te sluiten
Volgens minister Dekker heeft de proef niets te maken met de recente ophef over incidenten met Tbs’ers op verlof. Hij zegt ook te begrijpen dat met de maatregel risico’s niet zijn uit te sluiten. Ook iemand met een enkelband om kan een moord plegen. Wel verwacht hij dat elektronisch toezicht iets kan toevoegen. De proef is bedoeld om aan te tonen of dat ook werkelijk zo is. De afgelopen jaren zijn er verschillende ernstige incidenten geweest met Tbs’ers en forensisch psychiatrische patiënten op verlof. Zo zou de 35-jarige Michel B. tijdens zijn verlof de 72-jarige Gerrit Thomassen in zijn woning in Lelystad hebben gewurgd. Ook Michael P., die Anne Faber verkrachtte en vermoordde, was op verlof.
Nieuw is het idee van enkelbanden voor Tbs’ers niet. In 2012 werd het ook al overwogen. Toen waren de enkelbanden bedoeld als straf voor Tbs’ers die zich tijdens verlof niet aan de afspraken hadden gehouden.

Deel dit artikel via: