Beveiliging nieuws

Onze partners

i-Pro

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Bydemes

HID

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

CDVI

Explicate

Avigilon Alta

Genetec

Service Centrale Nederland

G4S

Nimo Dog Security

Centurion

NIBHV

MPL

Brivo

Trigion

Secusoft

Koninklijke Oosterberg

Uniview

Connect Security

SOBA

Masset Solutions

RoSecure

BHVcertificaat.online

Kiwa

PG Security Systems

DZ Technologies

Alarm Meldnet

JMB Groep

ADI

Add Secure

Paraat

Paxton

ASSA ABLOY

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Seris

2N

VVNL

Gold-IP

VideoGuard

Multiwacht

Eizo

Lobeco

IDIS

Advancis

Top Security

VAIBS

GFT

Dero Security Products

OSEC

ARAS

Regio Control Veldt

EAL

Bosch Security Systems

Unii

Dahua

ASIS

Hikvision

Seagate

20face

CardAccess

Nenova

CSL

SmartCell

Optex

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Alphatronics

Milestone

SmartSD

Crown Security Services

Sequrix

HD Security

VBN

VEB

Akuvox

TBS-systeem volgens psychiater totaal ongeschikt

11 november 2019
Redactie
07:44

Het huidige tbs-systeem werkt niet en kan beter worden afgeschaft. Zo is het ongeschikt om de maatschappij te beschermen tegen levensgevaarlijke mensen, terwijl het daar in eerste instantie wel voor bedoeld is. Dat zegt forensisch psychiater Peter van Panhuis (68) in een interview met De Telegraaf.

Volgens Van Panhuis, die tot de meest ervaren forensisch psychiaters van Nederland behoort, zijn er vele honderden patiënten die niet thuis horen in de tbs-klinieken omdat ze onbehandelbaar zijn of in een psychiatrische instelling zouden moeten zitten. Dat zou vooral komen omdat het systeem zowel wil beveiligen als behandelen en omdat mensen met de meest uiteenlopende problemen bij elkaar worden gestopt. Daardoor kunnen patiënten relatief makkelijk aan alcohol en drugs komen, terwijl dat bij sommige patiënten een levensgevaarlijk effect heeft.

Kwaliteit onder druk
Veel patiënten zouden volgens Van Panhuis beter af zijn met reguliere psychiatrische zorg. Hij waarschuwt ook voor het feit dat nauwelijks nog omgekeken wordt naar tbs-ers die ontslagen zijn uit een kliniek. “Er hoeft maar één keer alcohol in het spel te zijn en het gaat weer mis.” Bepaalde personen moet je volgens de psychiater na terugkeer in de samenleving blijven controleren. Hij bekritiseert verder het ’target-systeem’ van tbs-klinieken. Ze krijgen boetes als ze patiënten niet op tijd op verlof sturen of als de behandeltijd te lang is. Ook de manier waarop bepaald wordt of iemand voor tbs in aanmerking komt, klopt volgens Van Panhuis niet. Verder staat de kwaliteit van de tbs-klinieken onder druk door personeelstekorten en een groot verloop van medewerkers. Controle is er nauwelijks en fouten worden ‘onder de pet’ gehouden. “Met de huidige angstcultuur binnen de klinieken creëer je een voedingsbodem voor doofpotten”, aldus de forensisch psychiater.

Strafrechtelijk systeem
Van Panhuis adviseert om psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten in het gewone psychiatrische circuit op te nemen. Daarnaast is er dan een strafrechtelijk systeem met de focus op verslaving. Dat moet het onmogelijk maken dat patiënten met alcohol, drugs of porno in aanraking komen. Met name seksuele delinquenten behoren volgens de psychiater in het reguliere detentiesysteem met behandelmogelijkheden. Zij mogen alleen onder bepaalde voorwaarden met verlof.
TBS bestaat sinds 1988 en kan worden opgelegd voor misdrijven waarop een minimumstraf staat van vier jaar. Elke zes jaar beslist een rechter of de behandeling voortgezet moet worden, waarbij hij twee onafhankelijke gedragsdeskundigen inroept. Tot juli dit jaar konden veroordeelden tbs weigeren, maar sinds die tijd is ook opname zonder instemming mogelijk.

Het volledige interview is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner