Beveiliging nieuws

Onze partners

SOBA

Optex

ADI

Sequrix

Nenova

Seagate

i-Pro

Eagle Eye Networks

CardAccess

Bosch Security Systems

Kiwa

Eizo

SmartSD

Gold-IP

Centurion

Brivo

Paxton

EAL

Seris

Nimo Drone Security

GFT

Connect Security

VVNL

Service Centrale Nederland

Uniview

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

NIBHV

CSL

MPL

SMC Alarmcentrale

Paraat

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

VBN

DZ Technologies

Unii

Milestone

SmartCell

2N

Top Security

ASIS

OSEC

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

RoSecure

Avigilon Alta

Alphatronics

Hikvision

NetworxConnect

Secusoft

Genetec

Trigion

Akuvox

G4S

HID

Ajax Systems

Bydemes

Explicate

Dahua

IDIS

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Lobeco

Multiwacht

JMB Groep

Nimo Dog Security

HD Security

Advancis

Add Secure

Koninklijke Oosterberg

VEB

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

CDVI

Securitas

ARAS

VideoGuard

20face

ASSA ABLOY

VAIBS

Tekort aan begeleiders voor jongeren met taakstraf

19 april 2021
Redactie
07:38

De Raad voor de Kinderbescherming start een campagne om meer begeleiders te krijgen bij de uitvoering van taakstraffen door jongeren. Dit is volgens de organisatie hard nodig, want de laatste jaren is het steeds lastiger om begeleiders en geschikte werkplekken te vinden.

De RvdK is vooral op zoek naar mensen die jongeren extra begeleiding kunnen bieden, want de RvdK ziet steeds vaker jongeren met onder andere extreem schoolverzuim of problemen thuis. “Het is belangrijk dat begeleiders en hun werkgevers zich belangeloos inzetten voor jongeren die een tweede kans verdienen. Voor jongeren met een taakstraf en voor de samenleving is dit ontzettend waardevol. Ook al zijn ze de fout in gegaan, jongeren verdienen een tweede kans. Ze krijgen weer toekomstperspectief. En elke jongere die zijn taakstraf afrondt, doet iets terug voor de maatschappij”, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur RvdK.

Fantastisch werk
Demissionair minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker start de campagne ‘Word taakstrafbegeleider’. Hij geeft de officiële RvdK-werkmap aan de taakstrafbegeleider van projectplaats Jeugdcentrum Samson. Minister Dekker: “Taakstrafbegeleiders doen fantastisch werk. Ze zorgen ervoor dat jongeren hun taakstraf uitvoeren en tegelijkertijd ondersteunen ze jongeren. Als taakstrafbegeleider kun je bijdragen aan betere toekomstkansen voor de jongere én aan een veilige samenleving.”
Werkplekken via gemeenten bieden veel mogelijkheden voor jongeren. Zoals plekken in de groenvoorziening, op een kinderboerderij, een sociale werkvoorziening of de milieustraat. Ook sportverenigingen en zorginstellingen zijn geschikte werkplekken.

Juiste werkplek voor jongere met meerdere problemen
Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie daarvan. Bij een werkstraf moet de jongere in zijn vrije tijd onbetaald werk doen. Bij een leerstraf volgt de jongere een training om zijn gedrag en sociale vaardigheden te verbeteren.
Het doel van de taakstraf is niet alleen de misstap te bestraffen, maar de jongere ook iets bij te brengen. De taakstraf helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Onder meer door ze zelfinzicht te geven, nuttige competenties te laten ontwikkelen, een normaal leefritme en werkervaring te bieden.

Vrijwillige jeugdhulp
Uit onderzoek van de RvdK in Brabant blijkt dat de helft van de gezinnen van jongeren met een taakstraf ook bekend is met instanties voor vrijwillige jeugdhulp. In Den Bosch heeft 73% van de jongeren in het verleden hulpverlening gehad, in Eindhoven is dit 62%. Door deze instroom is de RvdK op zoek naar gemotiveerde begeleiders die de juiste begeleiding bieden en werken op een geschikte werkplek. Deze begeleiders willen omgaan met jongeren met moeilijk gedrag, vinden het leuk om voor hen een voorbeeld te zijn en geven hen de ondersteuning die nodig is.

Effect corona op uitvoering taakstraffen
De maatregelen tegen het Covid 19-virus hebben effect op beschikbaarheid van de werkplaatsen en de uitvoering van de taakstraffen. Het laten uitvoeren van de werkstraf is afgelopen periode een stuk moeilijker geworden. Kringloopwinkels, zorgboerderijen en sportverenigingen moesten hun deuren sluiten. Gelukkig zijn er momenteel nog projectplaatsen die jongeren kunnen en willen ontvangen.
Op de website Wordtaakstrafbegeleider.nl staat informatie over deze campagne en kan men zich aanmelden als begeleider of werkplek.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner