Terreurnetwerk opgerold dankzij infiltratie politie

Bij de arrestatie eind september van zeven mannen die een grote aanslag wilden plegen op een evenement, is gebruik gemaakt van een voor Nederland bijzondere opsporingsmethode: infiltratie. De politie leverde zelfs wapens aan de terroristen, al waren die wel onklaar gemaakt.

De zeven Arnhemmers konden worden opgepakt nadat een undercoveragent ze had benaderd en plannen voor een aanslag met hen had besproken. Ze zouden van plan zijn geweest om een aanslag te plegen met bomvesten en Kalasjnikovs tijdens een groot evenement dat vooral door jongeren wordt bezocht. Het schijnt dat men het nog niet eens was over welk evenement als doelwit gekozen zou worden.
Al direct na de aanhoudingen liet het Openbaar Ministerie weten dat er bijzondere opsporingsmiddelen waren ingezet. Nu werd bekend gemaakt dat het onder andere ging om een infiltrant, die zich voordeed als aanslagplanner van IS. Hij zou samen met de verdachten in een afgelegen gebied in de buurt van Rotterdam een aanslag hebben voorbereid.

Ingewikkeld
Juridisch wordt het een ingewikkelde kwestie. De kans is groot dat de advocaten van de verdachten zullen zeggen dat er sprake is geweest van uitlokking door de politie. Het OM brengt daar tegenin dat er geen andere manier was om de jihadisten te ontmaskeren.
Het was ook niet de eerste keer dat infiltranten werden ingezet tijdens onderzoek naar terrorisme. Een jihadist uit Delft werd in de gevangenis door een infiltrant benaderd, waarbij hij vertelde een overval te willen plegen om de jihad te kunnen financieren. Ook bij het oprollen van de Hofstadgroep wordt vermoed dat gebruik is gemaakt van infiltranten. Die waren echter niet van de politie, maar van de AIVD.

Gedeeld

Geef een reactie