Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

OSEC

Trigion

RoSecure

VAIBS

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

ASIS

DZ Technologies

Seagate

Paxton

ASSA ABLOY

Hikvision

Gold-IP

20face

G4S

GFT

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Secusoft

ADI

CardAccess

Securitas

Brivo

Top Security

CSL

SmartCell

Boon Edam

Genetec

Eagle Eye Networks

Unii

Milestone

Ajax Systems

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Uniview

HD Security

ARAS

CDVI

Service Centrale Nederland

Seris

Optex

EAL

Centurion

HID

IDIS

VVNL

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

VideoGuard

Explicate

Bydemes

Connect Security

SOBA

Nenova

Paraat

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

VEB

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Dahua

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

i-Pro

Add Secure

Akuvox

NetworxConnect

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

Masset Solutions

JMB Groep

MPL

NIBHV

Eizo

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

VBN

Advancis

Terreurverdachten bereidden zich met ‘airsoft’ voor op aanslag

19 augustus 2019
Redactie
06:58

Voor mensen die het leuk vinden om als soldaat met zware wapens op andere mensen te schieten, is de ‘sport’ airsoft bedacht. RTL Nieuws stelde vast dat ook twee terreurverdachten hierin actief waren, mogelijk om zich voor te bereiden op het plegen van een aanslag met echte wapens.

Airsoft, waarbij met replica’s van echte militaire wapens plastic balletjes worden afgevuurd, wordt in Nederland door zo’n 20.000 mensen beoefend. Regelmatig trekken zij gevechtskleding aan en gaan zij gewapend met een airsoft gun het slachtveld op om militaire acties te simuleren. Sinds 2013 is dat legaal in Nederland, maar er gelden wel strenge regels voor de beoefenaars. Deze dienen lid te worden van de Nederlandse Airsoft Sportbond (NAVB), moeten 18 jaar of ouder zijn en een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen. Zij mogen echter introducés meenemen en daarvoor gelden de eisen niet. Ook de terreurverdachten Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen speelden airsoft als introducé. De politie beschouwt dit als een mogelijke training voor een grote aanslag.

Nuttige training
Volgens terrorismeonderzoeker Jelle van Buuren is airsoft een goede manier om vertrouwd te raken met omstandigheden die zich ook tijdens een aanslag met zware vuurwapens voordoen. Je weet hoe het is om onder vuur te liggen en hoe je je tactisch in gunstigere posities kunt manoeuvreren. Ook wordt de psychische drempel verlaagd om mensen onder vuur te nemen. Een nuttige training dus, waar niemand snel vervelende vragen over zal stellen.
De NABV zegt in een reactie op de hoogte te zijn van uitlatingen van terreurverdachten over het gebruik van airsoft als mogelijke voorbereiding op terrorisme. De bond is echter van mening dat het beoefenen van de sport geen training is in de omgang met echte vuurwapens. Het zou in beginsel onmogelijk zijn om levensbedreigend letsel toe te brengen door het schieten met een airsoft-apparaat. Alleen het uiterlijk van airsoft-apparaten heeft volgens de bond enige gelijkenis met vuurwapens en daarom kent de airsoft-sport een streng wettelijk kader. Strenger dan in andere Europese landen. Dat de opgepakte personen hun deelname aan een airsoft-evenement beschouwen als voorbereiding op het plegen van een aanslag moet volgens de bond worden gezien als een persoonlijke beleving die volledig bezijden de werkelijkheid ligt. Introducés dienen zich te legitimeren, maar de regels zullen voor hen niet worden verscherpt, omdat de bond bang is dat dit ten koste zal gaan van een nieuwe instroom van leden.

 

Bij dit bericht is eerder een foto geplaatst, waarvan de geportretteerde ons verzocht heeft deze te verwijderen in verband met de onterechte associatie met terreurverdachten. Het betrof hier een persfoto die door de NABV beschikbaar was gesteld voor redactioneel gebruik.

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner