Terreurverdachten voor de rechter

De zes mannen die in 2018 met bomvesten en kalasjnikovs een grote aanslag wilden plegen in Nederland, staan vandaag voor de rechter. Dankzij een undercoveroperatie van de politie kon de aanslag worden voorkomen. De verdachten zouden het hebben gemunt op een groot evenement.

De mannen beschikten over bomvesten en kalasjnikovs waarmee zij vermoedelijk met jihadistische motieven een aanslag wilde plegen. Ook worden zij ervan verdacht een aanslag met een autobom voorbereid te hebben. Dit alles werd verijdeld toen de mannen op 27 september 2018 werden gearresteerd. Dit gebeurde in Arnhem en Weert. De terreurverdachten zijn tussen de 19 en 34 jaar oud. Drie van hen waren al eerder veroordeeld, omdat zij probeerden naar Syrië te reizen. Sinds hun arrestatie in 2018 zitten de zes in voorarrest.

AIVD
Dat Nederland een aanslag bespaard is gebleven is te danken aan de AIVD. Die had ontdekt dat hoofdverdachte Hardi N. op zoek was naar wapens om een aanslag mee te plegen. Twee politiemannen namen in april 2018 contact op en deden zich voor als een wapenhandelaar en een tussenpersoon. Er werd met vier mannen van de terreurgroep afgesproken in een vakantiebungalow in Weert, die vooraf werd volgehangen met camera’s en afluisterapparatuur. De agenten leverden de bestelde kalasjnikovs en bomvesten, die voor de zekerheid onklaar waren gemaakt. Toen de jihadisten het vakantiepark wilden verlaten, werden zij gearresteerd. Hoofdverdachte Hardi N. beweert dat hij in de val is gelokt door de AIVD en dat dus sprake is van uitlokking.

Gedeeld

Geef een reactie