AIVD: Dreiging in jaren niet zo hoog geweest

Volgens directeur Rob Bertholee van de AIVD is de dreiging van terreuraanslagen in jaren niet zo groot geweest als nu. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant. Met name terugkeerders uit Irak en Syrië vormen een groot gevaar.

Sinds eind 2012 zag Bertholee het aantal uitreizigers toenemen tot het huidige aantal van 260. Die zijn volgens hem allen betrokken bij ernstig geweld en na terugkeer bereid aanslagen te plegen. Als voorbeeld noemt hij de vrouwen die recent in Parijs werden aangehouden.
Naast terugkeerders ziet de AIVD-chef ook dreiging uitgaan van mensen die onder invloed van sociale media radicaliseren. Het is hem een doorn in het oog dat veel berichten door sterke versleuteling buiten het bereik van de overheid blijven. Hij pleit ervoor dat zijn dienst altijd in staat is om versleuteling van chatapplicaties ongedaan te maken. De Franse en Duitse regering zijn daar eveneens een voorstander van, maar de Nederlandse regering vindt dat dan ook veel eerlijke gebruikers niet meer in staat zijn om veilig te communiceren. Bertholee vindt privacy, gezien het risico, echter geen issue. “Dan moet je je dus afvragen hoeveel veiligheid je privacy je waard is. Zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag? Als zij weten dat zij hebben toegestaan dat zoiets gebeurd is?”

Gedeeld

Geef een reactie