Belgisch leger houdt 50 extremisten in dienst

Vijftig soldaten met extreme opvattingen worden door de militaire inlichtingendienst in de gaten gehouden, maar mogen blijven werken zolang zij niets strafbaars doen. Dat staat vandaag in het Belgische dagblad De Morgen.

Volgens De Morgen gaat het om salafisten, neonazi’s en leden van motorbendes, maar het leger wil dat niet bevestigen. Vier militairen zouden lid zijn van de Belgische afdeling van Soldiers of Odin. Dat is een Scandinavische burgerwachtvereniging. Woordvoerster Laurence Mortier (toepasselijke naam) van minister van Defensie Steven Vandeput geeft toe dat het leger niet blij is met de situatie, maar zich dient te houden aan de grondwettelijke vrijheid van vereniging. Wel wordt nu bij de aanname van personeel gekeken naar eventuele radicale achtergronden.

Niet onschuldig
Dat extremisme binnen het leger niet onschuldig is, bleek volgens De Morgen al in 2006. Toen werd bekend dat enkele militairen die lid waren van de extreemrechtse groep BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) een aanslag planden en daarbij de legerlocaties als oefenterrein gebruikten. Bij huiszoekingen in de kazernes werd een indrukwekkend wapenarsenaal aangetroffen. Ook van moslimextremisme is Defensie niet vrij. Lotfi Aoumeur, een jihadist uit Verviers, werd opgeleid in het Belgisch leger en dreigde vorig jaar als IS-strijder met aanslagen in België.
Ook Soldiers of Odin is allerminst onschuldig. Deze groepering verzet zich tegen de toestroom van asielzoekers. In Nederland ontstond ophef nadat de groepering ‘criminele asielzoekers’ onder handen had genomen.

Gedeeld

Geef een reactie