Extra beveiliging in Nederland vanwege aanslag Parijs

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen.

Charlie HebdoDe beveiliging in Den Haag is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen. Om welke instellingen het gaat is uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt.

Ook de redactie van De Telegraaf wordt extra beveiligd. Bij het gebouw aan de Basisweg in Amsterdam staan extra beveiligers.

Over de effectiviteit van extra beveiliging en wie het moet regelen is in Nederland momenteel veel discussie.  Journalist en cartoonist Stéphane Charbonnier van het Franse satirische blad Charlie Hebdo, is een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag in Parijs. Voor Charbonnier was er extra beveiliging, hij had nog steeds politiebewaking.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam wil een gesprek met de hoofdredacteuren van de media die in Amsterdam gevestigd zijn om het te hebben over de veiligheid van de redacties in de stad. Ik denk dat niemand zich nu veilig voelt, zegt hij. In Amsterdam ook de redactie van de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Parool en stadszender AT5 gevestigd.

Meerdere Franse moskeeën lijken donderdag doelwit te zijn geworden na de aanslag. Op verschillende plaatsen in Frankrijk zijn bij moskeeën ontploffingen geweest en schoten afgevuurd

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept de achterban op deel te nemen aan steunbetuigingsactiviteiten zoals vreedzame manifesten in verschillende steden. Moskeeën in Nederland worden sinds enige tijd extra bewaakt door politie, veiligheidsdiensten en burgerwachten. Onlangs werd in Zweden in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

De situatie in Parijs is uiterst gespannen na de aanslag. Het kabinet van president Hollande is in crisisberaad bijeen, zeven mensen zijn aangehouden en een schietincident aan de zuidrand van het centrum laat alle alarmbellen weer afgaan. De Franse regering heeft woensdag de beveiliging bij gebedshuizen, winkels, mediaredacties en in het openbaar vervoer verhoogd naar aanleiding van de aanslag.

De moskeeën en redacties regelen en betalen die beveiliging nu zelf. Maar het waarborgen van de veiligheid is ook een taak van de overheid. Wat vind u? Moet iedereen zorg dragen voor zijn eigen veiligheid?

Gedeeld

7 thoughts on “Extra beveiliging in Nederland vanwege aanslag Parijs”

  1. Een particuliere beveiliger is ongewapend, die schrikt bepaalde personen echt niet af. Van de aanwezigheid gaat echt geen preventieve werking uit.
    Of moet je boos kijken en zeggen “pas op, hoor .Dat mag niet”
    Dit vraagt om andere oplossingen.

  2. Internationaal bekeken zie je vaak dat particuliere beveiligers bewapend zijn. Of dit in Nederland wenselijk is mag betwijfeld worden. De overheid heeft het geweldsmonopolie, derhalve is zij verantwoordelijk voor effectieve beveiliging van mogelijke doelen. Wellicht inzet defensie personeel?

  3. Dit vraag om een andere inzet van beveiligingspersoneel anders trainen in het vroegtijdig signaleren van afwijkende gedragspatronen. Ik ben het eens met de stelling dat wij ongewapend zijn en daardoor niet geschikt voor bepaalde taken. Maar als je gaat denken in een signalerende functie dan zou je kunnen denken aan het werken in cirkels. Het risico neemt van buiten naar binnen toe wat betekend dat de beveiliging in binnenste cirkel een taak voor de overheid is. Het is zeker een gedeelde taak maar er moet een goede risico afweging gemaakt worden waar houd het voor ons op. In deze veranderende wereld is het niet meer weg te denken dat wij ook investeren in onze eigen veiligheid en dat dit deels een taak is van de overheid.

Geef een reactie