Grote btw-fraude voor financiering terrorisme

Televisieprogramma Zembla besteedt vanavond aandacht aan een grootschalige fraude met CO2-certificaten. Hierover werd geen btw afgedragen, waardoor mogelijk wel 10 miljard euro kon worden besteed aan vermoedelijk de financiering van terrorisme.

Ook Nederlandse bedrijven zijn volgens Zembla betrokken bij de grootschalige btw-fraude, waarvan bewijzen werden aangetroffen vlak bij de schuilplaats van Osama Bin Laden in Pakistan. Tussen 2008 en 2011 werd grootschalig gehandeld met CO2-certificaten, zonder dat de daarover verschuldigde btw werd afgedragen. De in Pakistan gevonden documenten betroffen een transactie van één miljard euro, waarbij een crimineel netwerk in Italië betrokken was. Ook het Nederlandse bedrijf EcoDutch Carbon zou er bij betrokken zijn, al ontkent deze in Den Haag gevestigde firma banden met terroristen te hebben. Volgens Zembla is ook een fraudenetwerk in Duitsland actief, waarbij VDL Duty Free Wholesale uit Numansdorp door het Duitse openbaar ministerie verdacht wordt van financiering van terrorisme. Ook dit bedrijf zegt van niets te weten.
Volgens hoogleraar belastingrecht Redmar Wolf van de Vrije Universiteit, is het in Nederland vanwege een maatregel uit 2009 goed mogelijk om frauduleuze transacties met CO2-certificaten uit te voeren. De Nederlandsche Bank waarschuwde vorig jaar nog dat de financiële sector te weinig doet om financiering van terrorisme tegen te gaan.
De uitzending van Zembla is vanavond om 21.00 uur op NPO 2.

Gedeeld

Geef een reactie