IS beraamt nieuwe aanslagen in Europa

Europol waarschuwt dat IS nieuwe aanslagen in Europa beraamt. Dit is het gevolg van de verliezen die de organisatie lijdt in Irak en Syrië. De aanslagen zullen gepleegd worden door strijders die terugkeren naar hun geboorteland.

IS staat op het punt om de laatste bolwerken in Irak en Syrië te verliezen aan de coalitie van strijdkrachten van Koerden, Irakezen en NAVO-troepen. Het is volgens Europol aannemelijk dat de naar het Midden-Oosten afgereisde strijders van IS dan weer terugkeren naar Europa, om daar vervolgens terreuraanslagen te plegen.  Dat zal naar verwachting vooral in Frankrijk gebeuren, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland lopen risico.

Groot ‘succes’
Tientallen IS-terroristen zouden volgens Europol al naar Europa zijn teruggekeerd om binnenkort een aanslag te plegen. Om wat voor aanslagen het gaat en of ze door één of meerdere terroristen worden gepleegd, is nog niet duidelijk. Wel was al bekend dat de aanslagen in Brussel en Parijs als een groot succes werden gezien binnen IS. Daarbij ging het onder andere om de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo, het publiek in het muziektheater Bataclan in Parijs en de toeschouwers van een vuurwerkevenement in Nice.

Nederland
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zijn 270 Nederlanders naar het Midden-Oosten gegaan om voor IS te vechten. Daarvan zijn er nog 170 niet teruggekeerd. Een ander risico vormen jihadisten die met de vluchtelingenstroom Nederland binnen komen. Ook hierbij komt het voor dat de zogenaamde vluchtelingen in werkelijkheid jihadisten zijn, die eerst vanuit Europa naar het Midden-Oosten zijn afgereisd.

Gedeeld

Geef een reactie