IS verdrievoudigt ‘grondgebied’

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft ’volledig operationele’ takken in achttien landen wereldwijd. Daarmee is de aanwezigheid van IS wereldwijd flink gegroeid, aldus De Telegraaf, die zich baseert op NBC News.

De groei van het terroristische netwerk van IS staat op een tot voor kort geheime kaart van het Amerikaanse National Counterterrorism Center, die NBC News openbaar heeft gemaakt. De kaart uit augustus 2016 zou bedoeld zijn voor president Obama en zijn directe veiligheidsmedewerkers.
ismap
In 2014 waren er volgens NBC nog maar zeven landen waar IS actief was. Maar in 2015 was dat al toegenomen tot dertien en inmiddels is de terreurorganisatie actief in maar liefst achttien landen waaronder Syrië, Irak, Saudi Arabië, Jemen, Afghanistan, Pakistan, Libië en Nigeria. De kaart toont verder een nieuwe categorie van landen waar IS zich probeert te vestigen. Daarbij gaat het om Egypte, Indonesië, Mali, de Filipijnen, Somalië en Bangladesh.
Deze ontwikkeling maakt het een stuk moeilijker om IS te bestrijden. Dat gebeurt nu hoofdzakelijk in Irak en Syrië en sinds kort in Libië.

Gedeeld

Geef een reactie