Nederland kan terreuraanslag niet aan

De ondergedoken Belgisch-Palestijnse jihadisme-expert Montasser Alde’emeh (27) waarschuwt in het Algemeen Dagblad de Nederlandse samenleving voor naïviteit ten aanzien van de islamitische terreurdreiging.

De expert zegt op de dodenlijst van Islamitische Staat te staan. Dat is sinds bekend is dat hij samenwerkt met de Belgische veiligheidsdienst. In het Algemeen Dagblad vertelt hij dat Nederland de ernst van de dreiging onderschat, omdat er tot nu toe nog geen grote aanslagen hebben plaatsgevonden. “Nederland kan geen aanslag aan, is mijn indruk. Er is nu zo veel polarisatie en angst. Als er doden zouden vallen bij een terreuraanslag, zal er ongetwijfeld vanuit extreem-rechtse hoek gereageerd worden. Jullie politici moeten wakker schieten. Zij lijken het contact met wat er in de moslimgemeenschappen gebeurt helemaal kwijt. In België was die onderschatting er aanvankelijk ook. Maar ik zag wat er gaande was en waarschuwde begin 2015 al voor aanslagen. Die voorspelling kwam helaas uit.”
Alde’emeh is auteur van het boek ‘De weg naar radicale verzoening’. Daarin waarschuwt hij voor een burgeroorlog in Europa. IS zou volgens hem ook in Nederland kinderen van zelfs slechts 10 jaar oud ronselen om deze tot terrorist te hersenspoelen. “Met de komst van nieuwe groepen uit het Midden-Oosten importeren we meer van deze achterlijkheid – naast de interne conflicten uit die regio”, stelt hij in het AD. Mede door dit soort uitspraken wordt hij bedreigd, maar hij zegt ook steun te krijgen van succesvolle, geïntegreerde moslims, die niet langer het slachtoffer willen uithangen. De politiek zou volgens Alde’emeh moeten ophouden om moslims als stemvee te behandelen en rond hen een hele slachtofferindustrie te bouwen, waardoor nog meer afstand met de rest van de bevolking ontstaat. Terugkerende Syrië-gangers kunnen volgens de expert het best in de cel worden gestopt, omdat deradicalisering kansloos zou zijn. “Er zijn ruim 200 mensen uit Nederland naar Syrië gereisd. Zij hebben broers, neven, vrienden en worden vaak gezien als helden. En nu IS terrein verliest en de slag om Mosul gaat beginnen, neemt de druk toe om hier in het Westen aanslagen te plegen en angst te zaaien. We moeten veel meer inzetten op preventie.”

Gedeeld

Geef een antwoord