Olympische Spelen strenger beveiligd na aanslag Nice

Volgens de Volkskrant is in Brazilië nerveus gereageerd op de aanslag in de Franse badplaats Nice afgelopen donderdag. De Braziliaanse regering is bang dat een dergelijke aanslag ook kan plaatsvinden tijdens de Olympische Spelen, die over drie weken van start gaan. Daarom wordt de beveiliging verder aangescherpt.

“Niemand verwachtte dat een vrachtwagen als massavernietigingswapen zou kunnen dienen”, zei de Braziliaanse generaal Sérgio Etchegoyen tijdens een persconferentie. Wat hier volgens hem op de eerste plaats van geleerd kan worden is de logistieke eenvoud. “Een vrachtwagen hoef je niet de grens over te smokkelen.” Daarom mogen tijdens de Spelen zomin mogelijk voertuigen in de buurt van de sportlocaties komen. Ook kunnen bezoekers en inwoners van Rio de Janeiro erop rekenen dat zij te pas en te onpas gefouilleerd kunnen worden door politie en het leger. “We gaan een beetje comfort inleveren voor meer veiligheid”, aldus de generaal. Er komen meer wegversperringen, meer controleposten en daardoor veel verkeersopstoppingen.
Etchegoyen verwacht ook hulp van burgers. Personeel van hotels en toeristische attracties, zoals het beroemde Christusbeeld en de Suikerberg, krijgen workshops om ‘verdachten’ te herkennen. De Braziliaanse geheime dienst Abin startte eerder al deze maand een campagne om terrorisme tegen te gaan. Daarin wordt het publiek opgeroepen om te letten op personen die zich vreemd gedragen of die kleding aan hebben die niet past bij het weer.
Brazilië heeft tot nu toe niet te maken gehad met moslimterrorisme, maar via Twitter heeft IS wel gedreigd dat het land het ‘volgende doelwit’ zal zijn. Ook hebben inlichtingendiensten in Brazilië en Frankrijk signalen opgevangen, dat via social media in het Portugees wordt opgeroepen om aanslagen te plegen tijdens de Olympische Spelen. Daarbij zouden vooral de Franse sporters risico lopen.
De grootste angst is er voor lone wolfs, die in Brazilië kinderlijk eenvoudig aan automatische wapens kunnen komen. Het is normaal al niet veilig in de Braziliaanse metropool, waar alleen al dit jaar tot nu toe tweeduizend moorden zijn gepleegd en waar maandelijks tienduizend berovingen plaatsvinden, maar dat wordt alleen maar erger als straks een half miljoen bezoekers naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komen. De federale regering zet 25 duizend militairen en mariniers in om de lokale politiemacht te versterken.

Gedeeld

Geef een reactie