Schiphol was mogelijk doelwit terreuraanslag

Op 13 november, de dag dat Parijs werd getroffen door terroristische aanslagen, waren twee mannen onderweg naar Schiphol om ook daar een aanslag te plegen. Dat schrijf de Franse krant Le Monde op basis van onderzoek door de Franse inlichtingendiensten.

Vorige maand liet CNN al weten dat er plannen waren om in Nederland een aanslag te plegen. Maar nu is bekend geworden dat er ook werkelijk een eenheid onderweg is geweest. Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de 23-jarige Syrische Zweed Ossama K. Zij waren op 13 november op station Brussel Noord op een bus van Eurolines gestapt richting Amsterdam. Beiden zijn inmiddels aangehouden, tijdens het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het is overigens niet duidelijk waarom de aanslag niet is doorgegaan. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil niets zeggen over de kwestie.
De Franse inlichtingendiensten zijn het plan op het spoor gekomen via onderzoek van een bij een huiszoeking aangetroffen laptop. Daarop stond een bestand onder de naam Groupe Schiphol. Andere bestanden hadden namen van locaties waar wel aanslagen zijn gepleegd. Het is goed mogelijk dat de verhoogde waakzaamheid op Schiphol eind juli te maken heeft gehad met het Franse onderzoek, hoewel de verdachten op dat moment al vast zaten. Ook het dancefeest Sensation werd in die periode extra streng beveiligd.

Gedeeld

Geef een antwoord