Slimme camera’s tegen terrorisme

Slimme camera’s worden straks bij wijze van proef op luchthaven Schiphol ingezet in de strijd tegen het terrorisme. De intelligente systemen registreren zelf opvallend en vreemd gedrag. Daarmee wil de overheid voorkomen dat mogelijke terroristen aan boord van een vliegtuig komen.

De camera’s komen dit jaar bij een gate te hangen. Het is de bedoeling het systeem te testen en om te kijken of de bewaking er iets aan heeft.
De beste bescherming tegen terroristische acties is volgens de overheid het voorkomen dat gewapende personen of explosieven aan boord van een vliegtuig komen. Daarom wordt er scherp op passagiers en bagage gelet bij het inchecken op Schiphol.

Afgelopen jaar heeft een proef plaatsgevonden met zogenoemde air marshalls, gewapende beveiligingsbeambten die in burgerkleding in het vliegtuig zitten. De proef is inmiddels gestopt. De overheid, KLM, Martinair, piloten en het cabinepersoneel onderhandelen nog over een structurele inzet van air marshals.

Schiphol is niet de enige plek waar de slimme camera’s worden gebruikt. De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail beginnen deze zomer een proef met het systeem om automatisch agressie op stations op te sporen.

Gedeeld

Geef een antwoord