VS wil wereld verplichten terroristen ‘goed’ aan te pakken

Nederland kan volgens De Telegraaf schadeclaims van vele miljoenen euro’s krijgen als een omstreden antiterreurwet in de VS wordt aangenomen. Die wet verplicht andere landen namelijk om terroristen ‘goed’ aan te pakken.

Als een land terroristen niet goed aanpakt, kan de Verenigde Staten de betreffende overheid voor de rechter slepen. De Tweede Kamer tekent vandaag protest aan bij hun Amerikaanse collega’s tegen wat PvdA-Kamerlid Recourt een ‘dikke middelvinger naar de rest van de wereld’ noemt. Vandaag vindt namelijk een hoorzitting plaats over de wet en zullen Amerikaanse congresleden zich nog eens over het wetsvoorstel buigen.

Bevoegdheid
De omstreden terrorismewet Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA) staat op het punt aangenomen te worden, nu de Democraten, Republikeinen en beide presidentskandidaten er hun goedkeuring aan gegeven hebben. De wet is een gevolg van de aanslagen op 9/11. Die zouden mede het gevolg zijn geweest van het beleid van Saoedi-Arabië. Alleen beschikten de Amerikanen tot nu toe niet over een wet om zo’n land juridisch aan te pakken. Dat kan wel via het Internationaal Strafhof, maar dat wordt niet door de Verenigde Staten erkend. Daarom willen Amerikaanse politici met de JASTA hun eigen rechters deze vergaande bevoegdheid geven.

Gedeeld

Geef een reactie