Terroristen EBI Vught konden in cel schietspelletjes spelen

Gedetineerden in de terroristenafdeling van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught mogen in hun cel videospelletjes spelen. Volgens De Telegraaf waren vooral moorddadige spellen als Grand Theft Auto, Call of Duty en Brothers in Arms: Earned in Blood populair.

Na de berichtgeving in de krant heeft de inrichting de spellen weggehaald van de afdeling. Het is overigens niet de eerste keer dat opgesloten terroristen door de EBI worden gefaciliteerd in hun gevaarlijke gedachtegoed. Begin dit jaar kwam aan het licht dat jihadisten in de terroristenafdeling via de bibliotheek boeken konden bestellen die geschreven waren door radicale moslims.

Propagandafilms
Volgens onderzoek van Universiteit van Amsterdam uit 2016 leiden gewelddadige spellen niet tot meer agressie. Wel is dat het geval als de spelers al zijn opgegroeid in een omgeving met veel ruzie en agressie. IS gebruikte verschillende computerspelletjes in propagandafilms om strijders te werven. Mensen die er aardigheid aan beleven om via de computer een bloedbad aan te richten, werd zo de kans geboden om dat ook eens in het echt te beleven. De Dienst Justitiële Inrichtingen verklaarde tegenover De Telegraaf het inderdaad niet wenselijk te vinden dat zeer gewelddadige spellen worden gespeeld door mensen die veroordeeld zijn wegens terrorisme.

Gedeeld

Geef een reactie