Terugblik op vakbeurs ExpoProtection

Van dinsdag tot en met donderdag vond in Parijs de vakbeurs ExpoProtection plaats. Een Franse happening, met toch ook wel enkele Nederlandse en Belgische tintjes. We stapten in de Thalys en namen een kijkje.

Slechts één maand na de grote beurs in Essen, was in Parijs niet veel nieuws te verwachten. Maar toch vallen dan weer zaken op die in Duitsland aan de aandacht waren ontsnapt. Ook voor wat betreft de grootte was ExpoProtection wel een reisje naar Parijs waard. Zeker voor wie naast security ook in arbo en bhv is geïnteresseerd, want ruim de helft van de beursvloer was gevuld met leveranciers van veiligheidsschoenen, speciale werkkleding en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar met zo’n 200 stands was ook de securitybranche goed vertegenwoordigd. Verder stonden er zo’n vijftig leveranciers van brandpreventiematerialen.

Zeer succesvol
In tegenstelling tot veel vakbeurzen, mag ExpoProtection nog altijd zeer succesvol worden genoemd. Alle dagen was het bijzonder druk en levendig en er waren geen schotten nodig om de hal te verkleinen. Op veel plaatsen vloeide de champagne rijkelijk, wat natuurlijk typisch Frans is. Een bijzondere nieuwkomer was SmartSD, dat ExpoProtection aangreep om zich als nieuwe distributeur op de Franse markt te presenteren. Met een hagelwitte stand van 80m² was de bekende distributeur natuurlijk niet over het hoofd te zien. Het bedrijf kon op een brede belangstelling van het Franse publiek rekenen, mede door de slimme zet om alle topmerken te tonen, die het bedrijf met technische ondersteuning vertegenwoordigt.
Ook uit Nederland kwam Nedap, dat zich de laatste jaren steeds meer op het buitenland richt en nu dus ook op Frankrijk.

Natuurlijk mag ook TKH als echt Nederlands worden beschouwd, al presenteert dit moederbedrijf van onder andere Alphatronics, Keyprocessor en VDG zich niet als zodanig. Op ExpoProtection stond het samen met de bekende fabrikant Commend.
Een wellicht iets minder bekende partij was Keytronic. Dit is een joint venture tussen een Frans bedrijf en het Nederlandse Sellox, dat vooral bekend staat om de elektronische cilinders van CyberLock, die gevoed worden door de sleutels en daarom zelf nauwelijks onderhoud nodig hebben.

Axis maakte weer duidelijk dat het niet langer alleen in camera’s actief is, maar dat het steeds meer complete, op IP gebaseerde oplossingen voor verticale sectoren gaat ontwikkelen, zoals de detailhandel en het openbaar vervoer. Verschillende integraties werden getoond met producten op het gebied van toegangsbeheer, audio en processystemen.

Ook groots aanwezig was RISCO, dat vooral aandacht vroeg voor versie 5 van de RISCO-cloud. Deze stelt installateurs in staat hun bedrijf geschikt te maken voor Security as a Service, met bijzondere uitgebreide beheermogelijkheden voor installaties van klanten. Verder waren natuurlijk de nieuwste componenten van Agility 4 te zien. Nieuw waren bijvoorbeeld een batterijgevoede binnensirene, een dualtech-detector met camera en een apparaat dat 4G-communicatie mogelijk maakt in ruimten waar geen bereik is.

Hikvision liet een groot aantal intelligente oplossingen zien. Er was onder andere een winkeltje nagebouwd om heat-mapping te demonstreren, evenals een camera die een melding geeft als een bepaald product is uitverkocht. Andere bijzonderheden waren een camera om de bodem van voertuigen te inspecteren en een geweer om met elektromagnetische pulsen een drone uit te schakelen.
Met deze gigantische camera met thermische detector, zijn indringers tot op 10 kilometer afstand te detecteren en te observeren. Verder was bij Hikvision de nieuwe serie inbraaksystemen te zien, evenals een aantal intercoms en biometrische toegangslezers.

Bijzonder was ook het ‘poortje’ met gezichtsherkenning van Hikvision. Het systeem reageert verrassend snel.

Genetec is weliswaar bekend van het videomanagement, maar tijdens ExpoProtection ging vooral aandacht uit naar toegangsbeheer, waarbij gastvrijheid werd geboden aan een aantal bekende fabrikanten op dit gebied, zoals HID, die hun producten geschikt maken om samen te werken met Security Center van Genetec. Dit alles volgens hoge veiligheidsstandaards, want het hele verkeer verloopt versleuteld. Hiermee komt de fabrikant tegemoet aan de GDPR-privacywetgeving. Het beheer van dit alles is in de nieuwste versie (5.8) van Security Center een stuk overzichtelijker geworden, omdat gebruikers nu hun eigen dashboard kunnen configureren. Per gebruiker is in te stellen welke functies zichtbaar worden gemaakt. Zelfs weergave van TV- en internetbeelden is mogelijk en ook bediening van gebouwautomatisering kan vanuit deze grafische gebruikersinterface.

Ook Dahua liet duidelijk zien dat de competenties zich niet langer beperken tot productie van hardware. De bekende Chinese fabrikant is volop in het fenomeen ‘smart cities’ gedoken en liet in dat kader tal van innovatieve oplossingen zien. Dahua Heart of City is een concept dat steden in staat stelt om op basis van video en andere sensoren vergaande automatisering van stedelijke processen door te voeren. Ook woningautomatisering behoort tegenwoordig tot het aanbod van Dahua en die is weer aan te sluiten op smart city-systemen. Voor al dit moois blijven camera’s nodig en ook daarvan waren er talloze te zien op de enorme stand, met als meest bijzondere natuurlijk de professionele drone.
Interessant was ook de panoramacamera, die uit vier apart te besturen 2MP-camera’s bestaat. Ook werd HDCVI5.0 gedemonstreerd. Deze op coax-netwerken gebaseerde technologie biedt nu ook diverse intelligente functies, zoals gezichtsherkenning en de mogelijkheid om snel naar bepaalde kenmerken in videomateriaal te zoeken, zoals alle rode auto’s die gedurende een bepaalde periode zijn gepasseerd.
Deze opstelling liet zien dat de camera’s van Dahua wel wat slecht weer kunnen hebben, als zij buiten worden opgesteld.

Het door JH Security vertegenwoordigde ProVision toonde deze fish-eye-camera. Bijzonder is dat er drie afzonderlijk te besturen PTZ-camera’s mee zijn te simuleren en dat er een soort virtual reality mee is te bereiken. De beelden kunnen worden doorgestuurd naar een smartphone die als VR-bril op het hoofd wordt gedragen. Als de kijker draait, draait het camerabeeld mee.

Milestone hield het wat bescheiden in Parijs, omdat het bedrijf steeds meer inzet op eigen evenementen, die groots worden georganiseerd. Wel was het present op ExpoProtection met onder andere enkele nieuwe integratiemogelijkheden, intelligente toepassingen en aansluitingen op toegangssystemen.

Intercoms waren op vele plaatsen te zien, maar weinig zijn er zo makkelijk te integreren in beveiligingssystemen, als die van 2N. De IP-intercoms werken onder andere naadloos samen met de platforms van Genetec en Milestone.
Bij Traka Assa Abloy waren de nieuwste opbergsystemen voor sleutels en kostbaarheden te zien, waaronder de Traka Touch.

Deze bijzonder gebruikersvriendelijke sleutelkast biedt een duidelijke, makkelijk te gebruiken interface waarmee beheerders een volledig overzicht kunnen vinden van alle handelingen die op het systeem zijn uitgevoerd. Voor gebruikers biedt het systeem op eenvoudige wijze toegang tot de sleutels waarvoor ze geautoriseerd zijn.

Bij Bandit konden bezoekers aan ExpoProtection letterlijk de mist in gaan.
Deze exposant was waarschijnlijk leverancier van het Vreemdelingenlegioen, dat nog altijd schijnt te bestaan.

Op het arbo-deel van de beurs werd onder andere de ergonomie van stoelen gedemonstreerd.

Hartpatiënten hoefden zich geen zorgen te maken op ExpoProtection. Deskundige hulp was altijd in de buurt en er was keuze uit tientallen AED’s.

Gedeeld

Geef een antwoord