Tien procent toename verzekeringsfraude

De verzekeraars hebben in 2015 ruim tien procent meer fraudedossiers gemeld dan het jaar daarvoor. Dat meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars.

Per maand kwamen gemiddeld 309 fraudegevallen aan het licht met een piek in juli. Toen waren er 378 gevallen van oplichting. “Opvallend is het dat er flink meer onderzoeken plaatsvinden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is”, zegt woordvoerder Rudi Buis tegen De Telegraaf. “Dan hebben we het over polissen betreffende hypotheek, leven en arbeidsongeschiktheid.” Bij bijna de helft van de geconstateerde zaken ging het om onrechtmatig gedrag dat al in de acceptatiefase van de claim werd ontdekt.
Buis waarschuwt dat wie zijn verzekering oplicht, mogelijk acht jaar lang op een zwarte lijst komt te staan. Die lijst bevat op het moment een kleine 18.000 mensen. Deze zijn door de verzekeraar geroyeerd en zullen bij andere maatschappijen worden geweerd  of een veel hogere premie moeten betalen.

Deel dit artikel via: