Tientallen amateurclubs bezorgd over criminele inmenging

Zeker zeventig clubs uit het Nederlandse amateurvoetbal vermoeden criminele activiteiten binnen hun verenigingen, zo blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. Het gaat vooral om vermogende criminelen die via de clubs toegang zoeken naar de ‘bovenwereld’.

Voor de enquête werden bijna tweeduizend amateurclubs benaderd, waarvan er 386 reageerden. Bij zo’n zeventig clubs waren er signalen van criminele inmenging, zoals dure cadeaus, enveloppen met zwart geld van anonieme geldschieters of dubieuze bijeenkomsten in de kantine. Voor veel clubs is het een lastig dilemma, omdat zij het geld van de sponsors wel hard nodig hebben. Dat maakt ze kwetsbaar voor inmenging van criminelen, die via de clubs toegang zoeken tot de ‘bovenwereld’. Soms om geld wit te wassen, maar ook om een wit voetje te halen bij gemeentes of drugsdeals te sluiten. Dat laatste gebeurt vooral in de zuidelijke provincies.

Bijzonder serieus
De KNVB zegt niet op te kijken van de enquête-uitkomst. Uit eerdere onderzoeken was ook al gebleken dat de voetbalwereld gevoelig is voor ondermijning. Wel zegt de voetbalbond het fenomeen bijzonder serieus te nemen. Criminoloog Monique Bruinsma zegt het bijzonder te vinden dat de clubs openhartig zijn over de criminaliteitsproblemen, omdat onderzoek vaak niets oplevert. Zij noemt de uitkomsten een signaal aan gemeenten, politie en de KNVB om de clubs bij te staan in het tegengaan van ondermijning.

Gedeeld

Geef een reactie