Tientallen verklaringen omtrent gedrag vervalst

Vooral in de zorg zijn de afgelopen jaren zeker 31 valse verklaringen omtrent het gedrag (vog) ontdekt. Dat blijkt uit gegevens die radioprogramma Argos heeft opgevraagd bij Justis. Mogelijk gaat het om slechts het topje van de ijsberg.

Justis, onderdeel van het ministerie van J&V dat vog’s controleert en uitgeeft, heeft ook meldingen ontvangen vanuit de kinderopvang, gevangenissen, gemeenten en het onderwijs. In de meeste gevallen is aangifte gedaan bij de politie. De documenten zijn beveiligd met echtheidskenmerken, maar die maatregel is te omzeilen als werkgevers kopieën of gemailde vog’s accepteren. Vorig jaar gaf Justis 1,2 miljoen vog’s af. 4103 aanvragen werden geweigerd, omdat betrokkenen vanwege strafrechtelijke gedragingen niet geschikt werden geacht voor de beoogde functie.

Ernstige gevolgen
Op een totaal van 1,2 miljoen documenten zijn 31 vervalsingen niet veel, maar Justis sluit niet uit dat vervalsing veel vaker voorkomt, maar niet ontdekt of gerapporteerd wordt. Vervalsing kan ernstige gevolgen hebben. Zo wist de vorig jaar veroordeelde Rahiied A. met een vervalste vog een baan bij een ziekenhuis te krijgen, waarna hij vier vrouwelijke patiënten vermoordde met insuline. Niet alleen betrokkenen vervalsen vog’s, ook sommige werkgevers doen dat. Zo kwamen twee zorgbureaus in Gelderland in het nieuws nadat bleek dat zij diploma’s en vog’s van medewerkers hadden vervalst. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt opdrachtgevers en werkgevers altijd goed te letten op de echtheidskenmerken van de vog en bij twijfel navraag te doen.

Gedeeld

Geef een reactie