Toch dreigend tekort controlecapaciteit op Schiphol

Ondanks toegezegde versterkingen voor de Koninklijke Marechaussee (KMar) dreigen er komende zomer lange rijen op Schiphol te ontstaan. Daarvoor waarschuwt de dienst in een brandbrief, zo maakt De Telegraaf bekend.

Er zijn volgens het ochtendblad grote twijfels ontstaan over de extra mankracht bij de paspoortcontroles. Daarnaast dreigen de particuliere beveiligers met een staking vanwege ontevredenheid met de arbeidsomstandigheden. Honderdduizenden passagiers die in juli en augustus willen vliegen, zullen rekening moeten houden met lange wachttijden bij de controles.
Vorige week nog beloofde staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie dat er 135 man extra op Schiphol wordt ingezet. Daarmee zou de nood zijn gelenigd. Maar uit een brief van de directeur Personeel en Bedrijfsvoering van de marechaussee aan de staatssecretaris, komt een heel ander beeld naar voren. De personeelschef schrijft aan de vakbonden dat zijn dienst momenteel overvraagd is, onder andere door de extra grenscontroles en verscherpte bewaking van vitale objecten. ‘Deze extra belasting vraagt veel van de KMar en betekent tevens dat er geen ruimte is om de komende zomerpiek op de luchthavens op te vangen’, staat in de brief te lezen. Ook Schiphol is er niet zeker van dat extra marechaussees voldoende zijn om het hoogseizoen zonder extreme drukte door te komen. De luchthaven zegt er nog met Den Haag in gesprek over te zijn en stelt uit te zijn op een ’structurele oplossing’.

Gedeeld

Geef een reactie