Beveiliging nieuws

Onze partners

Dahua

Explicate

2N

HID

Brivo

Kiwa

SmartCell

OSEC

Uniview

NetworxConnect

Milestone

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

NIBHV

RoSecure

Gold-IP

Advancis

Centurion

Bosch Security Systems

Add Secure

Eizo

VEB

Seagate

Trigion

Genetec

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

VBN

Eagle Eye Networks

Sequrix

ARAS

Optex

Ajax Systems

Unii

HD Security

Securitas

Seris

EAL

BHVcertificaat.online

Secusoft

Masset Solutions

GFT

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

CSL

Lobeco

CardAccess

Nenova

PG Security Systems

Paraat

Nimo Dog Security

SmartSD

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

CDVI

Paxton

ADI

G4S

SOBA

Crown Security Services

MPL

Connect Security

Bydemes

Multiwacht

VideoGuard

Hikvision

Regio Control Veldt

ASIS

DZ Technologies

Top Security

Akuvox

20face

JMB Groep

ASSA ABLOY

VAIBS

IDIS

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Boon Edam

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Toenemende fraude met cryptovaluta

15 mei 2021
Redactie
07:48

Mede door het succes van de Bitcoin wagen steeds meer mensen zich aan het beleggen in cryptovaluta. Criminelen springen handig in op deze trend en presenteren zich met professionele website als tussenpersoon. Sommige beleggers zijn hierdoor al voor tienduizenden euro’s de boot ingegaan.

Een aanbieder van diensten op het gebied van cryptovaluta is wettelijk verplicht om zich te laten registreren bij De Nederlandsche Bank. Wanneer een bedrijf niet in het register staat, is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Helaas weet niet iedereen dat. Via e-mails worden mensen naar professioneel ogende websites van criminelen gelokt, waar zij hun spaargeld kunnen omzetten in bitcoins en andere cryptovaluta. In de loop van de tijd worden zij onder druk gezet om steeds meer geld te investeren. Als zij de cryptomunten weer in euro’s willen omzetten, komen de beleggers er achter dat zij hun geld kwijt zijn.

Professionele criminelen
Bij de Fraudehelpdesk is alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In ruim de helft van de gevallen ging het om beleggingen in cryptovaluta. De organisatie stelt vast dat het om professionele criminelen gaat en dat het logisch is dat mensen zich hierdoor laten misleiden. Niet alleen beschikken de fraudeurs over professioneel ogende websites in perfect Nederlanders, zij weten ook hoe zij mensen psychisch onder druk kunnen zetten om steeds meer geld in te leggen en geen moeilijke vragen te stellen. Soms maken zij ook gebruik van de namen van bekende Nederlanders die de dienst aanprijzen, overigens zonder dat die bekende Nederlanders daar zelf van op de hoogte zijn. Als de trend doorzet verwacht de Fraudehelpdesk dit jaar ruim vijfhonderd gedupeerden, die er gezamenlijk 17 miljoen euro bij in schieten. Daarbij gaat het ook om beleggingen in andere producten. In 2018 werd nog 5,8 miljoen euro schade gemeld door 168 slachtoffers.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner