Toenemende fraude met cryptovaluta

Mede door het succes van de Bitcoin wagen steeds meer mensen zich aan het beleggen in cryptovaluta. Criminelen springen handig in op deze trend en presenteren zich met professionele website als tussenpersoon. Sommige beleggers zijn hierdoor al voor tienduizenden euro’s de boot ingegaan.

Een aanbieder van diensten op het gebied van cryptovaluta is wettelijk verplicht om zich te laten registreren bij De Nederlandsche Bank. Wanneer een bedrijf niet in het register staat, is de kans groot dat er iets niet in de haak is. Helaas weet niet iedereen dat. Via e-mails worden mensen naar professioneel ogende websites van criminelen gelokt, waar zij hun spaargeld kunnen omzetten in bitcoins en andere cryptovaluta. In de loop van de tijd worden zij onder druk gezet om steeds meer geld te investeren. Als zij de cryptomunten weer in euro’s willen omzetten, komen de beleggers er achter dat zij hun geld kwijt zijn.

Professionele criminelen
Bij de Fraudehelpdesk is alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar voor 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In ruim de helft van de gevallen ging het om beleggingen in cryptovaluta. De organisatie stelt vast dat het om professionele criminelen gaat en dat het logisch is dat mensen zich hierdoor laten misleiden. Niet alleen beschikken de fraudeurs over professioneel ogende websites in perfect Nederlanders, zij weten ook hoe zij mensen psychisch onder druk kunnen zetten om steeds meer geld in te leggen en geen moeilijke vragen te stellen. Soms maken zij ook gebruik van de namen van bekende Nederlanders die de dienst aanprijzen, overigens zonder dat die bekende Nederlanders daar zelf van op de hoogte zijn. Als de trend doorzet verwacht de Fraudehelpdesk dit jaar ruim vijfhonderd gedupeerden, die er gezamenlijk 17 miljoen euro bij in schieten. Daarbij gaat het ook om beleggingen in andere producten. In 2018 werd nog 5,8 miljoen euro schade gemeld door 168 slachtoffers.

Gedeeld

Geef een antwoord