Top van douane zou corruptie-onderzoek tegenwerken

De Tweede Kamer zegt geschokt te zijn nu uit onderzoek door wetenschappers is gebleken dat de top van de douane onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse havens  heeft tegengewerkt. Er zouden veel meer douaniers worden omgekocht dan tot nu toe werd gedacht.

De tegenwerking was zelfs zodanig dat de onderzoekers moesten besluiten om het onderzoek uiteindelijk niet uit te brengen. Noodzakelijke dossiers mochten niet worden ingezet en het werd de onderzoekers zelfs duidelijk gemaakt dat de douane niet wilde dat de informatie naar buiten zou worden gebracht. Kamerleden willen van minister Grapperhaus van J&V horen hoe dit nu zit. Helma Lodders verklaarde tegenover RTL Nieuws dat het bizar is als de verantwoordelijken hun corrupte medewerkers de hand boven het hoofd houden.

Integriteitsschendingen
Het gaat om het onderzoeksrapport ‘Als de prooi de jager pakt’, dat niet gepubliceerd mag worden. De Kamer wil weten wie daarover beslist en eist een overzicht van alle integriteitsschendingen in de afgelopen drie jaar. SP-Kamerlid Renske Leijten eist dat het onderzoek wordt afgerond en openbaar wordt gemaakt. PVV-Kamerlid Lilian Helder verdenkt minister Grapperhaus en staatssecretaris Snel ervan de douanetop te steunen. Volgens Snel wil de douane het onderzoek alleen binnenskamers houden omdat de wetenschappelijke kwaliteit niet goed zou zijn. De douane wil eerst een contra-expertise laten uitvoeren. Grapperhaus gaf eerder aan zich niet te willen mengen in de kwestie. Het OM, dat een concept-versie van het rapport heeft ontvangen, zegt dat er geen nieuwe concrete aanwijzingen van integriteitsschendingen in staan.

Gedeeld

Geef een reactie