Tot 10 jaar gevangenisstraf voor Utrechtse plofkrakers

Drie Utrechters zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraffen voor het plegen van meerdere plofkraken en pogingen daartoe.

De hoofdverdachte, een 32-jarige man, is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Twee medeverdachten zijn respectievelijk veroordeeld tot 6 jaar en 30 maanden gevangenisstraf. Een vierde verdachte die vorig jaar is veroordeeld voor het plegen van andere plofkraken werd voor deze plofkraken vrijgesproken.

Op heterdaad betrapt
Tussen december 2017 en eind februari 2018 werd acht keer geprobeerd om door middel van een plofkraak geld uit geldautomaten te stelen. In één geval – op 7 januari 2018 in Didam – lukte het om een geldbedrag van 83 duizend euro buit te maken. Het met verf besmeurde geld werd later teruggevonden in een bus. In de overige gevallen lukte het niet om geld buit te maken. Bij de laatste kraak – op 23 februari in Druten – werden twee van de verdachten op heterdaad betrapt en aangehouden.

Noppenfolie
De modus operandi was in alle gevallen hetzelfde. Er was in alle gevallen sprake van een voorverkenning. Zo werd bij de kraken gebruik gemaakt van gehuurde bussen en scooters zonder kenteken. De verdachten droegen bivakmutsen, werkhandschoenen, donkere kleding en regenpakken om herkenning of het achterlaten van sporen te voorkomen. Ook werden verschillende telefoons gebruikt en werden medeverdachten aangespoord alle communicatie te wissen. De plofkraken werden in het holst van de nacht gepleegd. Nadat de krakers zich toegang hadden verschaft tot de supermarkt waar de geldautomaat stond werd die automaat vernield met een explosief. De verdachten gingen er op een scooter vandoor en hielden zich daarna enkele uren schuil in een gehuurde bus. De binnenkant van de bus was bekleed met noppenfolie zodat zij niet zichtbaar waren voor warmtecamera’s. In de ochtend werden zij dan opgehaald door een andere verdachte. Door de misdrijven is grote schade ontstaan en bovendien zorgen dit soort criminele activiteiten voor onrust in de samenleving en voor een gevoel van onveiligheid. De geraffineerdheid, maar ook de brutaliteit die bij het plegen van dit soort feiten komt kijken, rekent de rechtbank verdachten zeer aan.

Criminele organisatie
Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met het aantal kraken dat iedere verdachte heeft gepleegd. De hoofdverdachte is verantwoordelijk voor acht plofkraken. Een 25-jarige Utrechter die veroordeeld is tot 6 jaar gevangenisstraf was betrokken bij vijf kraken, een andere 24-jarige verdachte bij twee kraken. Allen waren ze lid van de criminele organisatie. Gelet op de ernst en brutaliteit van de feiten vindt de rechtbank dat niet anders kan worden gereageerd dan met lange, onvoorwaardelijke, gevangenisstraffen.

Gedeeld

Geef een reactie