Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Avigilon Alta

SOBA

CardAccess

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

SmartCell

Secusoft

Dahua

ASIS

NIBHV

IDIS

Hanwha Vision Europe

CDVI

ADI

Akuvox

RoSecure

Explicate

VAIBS

Koninklijke Oosterberg

Regio Control Veldt

Unii

Centurion

Nimo Dog Security

JMB Groep

EAL

Eizo

Nenova

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

VEB

BHVcertificaat.online

HID

VBN

OSEC

Uniview

VVNL

i-Pro

Genetec

Advancis

Seagate

DZ Technologies

Hikvision

HD Security

20face

De Beveiligingsjurist

2N

Paraat

ARAS

PG Security Systems

VideoGuard

Bydemes

Ajax Systems

Gold-IP

Trigion

GFT

Add Secure

Seris

Masset Solutions

Securitas

Brivo

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

CSL

MPL

Kiwa

Alarm Meldnet

Milestone

Connect Security

SmartSD

ASSA ABLOY

Paxton

Top Security

NetworxConnect

Alphatronics

Optex

Eagle Eye Networks

Sequrix

G4S

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

Training tegen het ronselen van havenmedewerkers

17 september 2021
Redactie
09:34

In een omgebouwde zeecontainer kunnen medewerkers van de Rotterdamse haven nu een training krijgen die hen weerbaarder maakt tegen aanbiedingen vanuit de drugswereld. Zo moet voorkomen worden dat zij medewerking gaan verlenen aan het smokkelen van drugs.

De laatste tijd worden steeds grotere partijen harddrugs onderschept. Ook worden steeds meer zogenoemde uithalers betrapt. Dat zijn criminelen die moeten voorkomen dat de douane de drugs ontdekt. Er zijn sterke aanwijzingen dat de smokkelaars hulp krijgen van medewerkers van de havenbedrijven. “Die brengen zichzelf daarmee ernstig in gevaar”, waarschuwde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam bij de introductie van de training. “Want als je één keer toegeeft, dan hang je. Dan ben je chantabel en komen ze aan je familie, je kinderen en word je bedreigd. Levensgevaarlijk.”

Virtual reality
CEO Andre Kramer van de Kramer Group zegt tegen nieuwsplatform Rijnmond dat hij wekelijks ongenode gasten heeft op zijn drie terminals in de Waalhaven en op de Maasvlakte. Zijn personeel wordt regelmatig benaderd met de vraag of ze willen meehelpen bij een drugstransport. Sommigen durven daar openlijk voor uit te komen, maar anderen houden het voor zich en gaan vanaf dat moment met ‘een steen in de maag’ naar het werk. Hij hoopt dat de training het onderwerp makkelijker bespreekbaar gaat maken.
Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van virtual reality. Er komen vragen aan de orde zoals over wat je deelt met de buitenwereld, of je werkkleding buiten het terrein draagt en op welke momenten iemand kwetsbaar is. Ook vertelt een spijtoptant over zijn ervaringen en de gevolgen van zijn daden. Verder wordt getoond hoe criminelen te werk gaan.

Zwaardere straffen
Burgemeester Aboutaleb vertelde blij te zijn met het initiatief, maar benadrukte wel dat er veel meer nodig is om het probleem te bestrijden. Hij hoopt dat het nieuwe kabinet meer gaat doen tegen corruptie en ondermijning. Ook wil hij zwaardere straffen. Uithalers krijgen nu een boete van 100 euro, die lachend betaald wordt door hun opdrachtgever. De volgende dag worden zij opnieuw opgepakt. Rotterdam werkt inmiddels met een last onder dwangsom van 2250 euro, maar wil uithalers liefst tot een jaar achter de tralies hebben. Een wetsvoorstel hiervoor ligt bij de Eerste Kamer. Verder wil de burgemeester dat bedrijven vaker met hun medewerkers in gesprek gaan over persoonlijke omstandigheden, die hen chantabel kunnen maken.

De training is een initiatief van de gemeente Rotterdam, Zeehavenpolitie, Douane, Havenbedrijf Rotterdam, Openbaar Ministerie, FIOD, ondernemersvereniging Deltalinqs en het bedrijfsleven. Dit jaar worden er al vierduizend deelnemers verwacht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner