Trendsetter in technische beveiliging gaat met pensioen

Henk Dijkstra neemt na maar liefst 44 jaar afscheid van Lobeco. Gedurende zijn carrière zag hij beveiligingstechniek evolueren van trekdraden tot cloud-oplossingen. Innovatie stond altijd voorop, waarbij het bedrijf regelmatig voor de muziek uitliep.

Al direct na zijn opleiding elektrotechniek aan de MTS kwam Dijkstra via een uitzendbureau bij Lobeco terecht. Dat was in 1977, toen het in een kelder van een woning begonnen bedrijf nog maar vier medewerkers telde. “In die tijd was Lobeco nog installateur, maar al snel gingen wij ook producten importeren en doorverkopen aan andere installateurs. En nog wat later besloten wij alleen nog distributie te gaan doen. Maar ik kon in ieder geval als beveiligingsmonteur aan de slag en kwam al snel in vaste dienst.”
Veel van de huidige technieken als passief en actief infrarood, glasbreuksensoren en ultrasonors werden in 1977 ook al gebruikt, maar Dijkstra werkte ook nog met trekdraden en loodstrips op de ramen. “Bij alarm startte een 8-track-bandrecorder, die telefonisch aan de meldkamer doorgaf wat er aan de hand was. Daarbij kon het gaan om detectie of sabotage. Nu klinkt dat primitief, maar in die tijd was het geavanceerd en voor ons een reden om de Amerikaanse fabrikant Napco in Nederland te gaan vertegenwoordigen.”

Helemaal nieuw
De alarmkiezers met bandrecorder blonken niet uit in betrouwbaarheid, zodat zij al snel vervangen werden door kanalenkiezers. Die werden op de inbraakcentrale aangesloten, waarbij in het geval van zestien kanalen ook zestien aansluitingen nodig waren. Deze technologie maakte eind jaren tachtig plaats voor veel modernere modems, die met een IBM PC met 10MB harddisk en Windows 1.3 werden geprogrammeerd. “Voor installateurs was dat helemaal nieuw. Ik herinner mij dat de meesten moeilijk aan het gebruik van een muis konden wennen. Een groot voordeel was dat up- en downloaden mogelijk werd, waardoor alarmsystemen op afstand beheerd konden worden. Wel moesten eerst nog de particuliere alarmcentrales gereed worden gemaakt voor ontvangst van de signalen conform het Bell 103-SIA-protocol. Samen met ENAI gingen wij hiervoor ontvangers ontwikkelen. Tegenwoordig heeft vrijwel elk alarmsysteem een up- en download-mogelijkheid en geïntegreerde doormelding, maar in die tijd was het een unicum en kwamen wij er als eerste mee op de Europese markt. Het is nog altijd de grootste doorbraak die de alarmindustrie heeft doorgemaakt. Vooral omdat je nu precies kon zien welk apparaat in welke zone alarm had veroorzaakt.”

Grote veranderingen
Nadat Lobeco distributeur was geworden, ging het ook toegangs-, tijdregistratie-, branddetectie- en camera-apparatuur verkopen. Camera’s waren in die tijd een mooie bron van inkomsten, vanwege het dure onderhoud. De buizen brandden redelijk snel in en beeldopslag ging nog op VHS-cassettes die het niet lang uithielden. “De markt stond op zijn kop toen die spullen vervangen werden door ccd-camera’s en DVR’s. Momenteel zie je weer grote veranderingen ontstaan doordat lokale apparatuur door de cloud wordt vervangen.” Dijkstra was inmiddels na een avondopleiding aan de HTS productmanager geworden en struinde decennialang vakbeurzen over de hele wereld af op zoek naar nieuwe technologie. Weer terug in Nederland was het de uitdaging om die apparatuur volgens de NEN-EN te certificeren en door de Telecom-keuring te krijgen. Lobeco groeide intussen gestaag en besloot voor elke productgroep een manager aan te stellen. Dijkstra kreeg daar de leiding over. Ook andere taken kwamen erbij, zoals inkoop, logistiek en administratie. En hij wist Lobeco als een van de eerste beveiligingsbedrijven volgens ISO 9001 te laten certificeren. Al die extra taken waren een reden om – opnieuw in de avonduren – hogere bedrijfskunde te gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Samen met oprichter Reinier Lolkes de Beer en later Martin Roos leidde hij het bedrijf. Toen Roos zich op andere activiteiten ging toeleggen, kreeg Dijkstra zelfs de algehele leiding.

Innovatie
Lobeco heeft innovatie nooit geschuwd. Dijkstra zag buizencamera’s plaatsmaken voor ccd-camera’s en analoog transformeren naar digitaal. Analoge kieslijnen (PSTN) werden vervangen door eerst ISDN en nu IP. Het ooit zo betrouwbare blokslot was de voorloper van de huidige touchscreens en smartphones om het alarm in en uit te schakelen. En weinigen zullen zich nog kunnen voorstellen dat deuren ooit elektronisch geopend werden met kaartjes met magneetpakketjes daarin. In brandmeldtechniek gingen de ontwikkelingen minder snel, maar zag Dijkstra wel de opkomst van geadresseerde brandmeldsystemen. Behalve binnen Lobeco was hij ook actief voor brancheorganisaties. Zo gaf hij les op de opleidingen van Uneto (het huidige Techniek Nederland) en hielp hij andere beveiligingsbedrijven bij het ISO-9001-traject. Deze maand kwam een einde aan het drukke bestaan, al valt het te betwijfelen dat Dijkstra nooit meer van zich zal laten horen in de toekomst.

Gedeeld

Geef een antwoord