Trump wil nu ook Chinese camerafabrikanten boycotten

Na telecomfabrikant Huawei lijken nu ook Dahua en Hikvision het slachtoffer te gaan worden van de door president Trump ontketende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ditmaal is niet spionage het excuus, maar toepassing van camera’s van de fabrikanten in Chinese interneringskampen.

Eerder al verbood Trump om nog langer Chinese beveiligingscamera’s voor overheidsobjecten te gebruiken. Een verbod dat in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is, omdat ook vrijwel alle beveiligingscamera’s uit andere landen in China worden geproduceerd of op zijn minst Chinese componenten bevatten. De nieuwste aanval op de Chinese industrie houdt in dat Amerikaanse bedrijven en bedrijven die zaken doen met de VS niet meer zonder toestemming van de Amerikaanse regering technologie mogen leveren aan de Chinese camerafabrikanten. Of die dat vervelend gaan vinden is de vraag. Voor Huawei is het een groot probleem, omdat deze fabrikant sterk afhankelijk is van Google, maar bedrijven als Dahua en Hikvision ontwikkelen vrijwel alle technologie zelf.

Heropvoedingskampen
Door hoge invoerrechten op te leggen voor Chinese producten en Chinese producenten op allerlei manieren dwars te zitten, probeert Trump de Amerikaanse industrie te beschermen. De maatregelen kunnen echter een averechts effect hebben, als China besluit om ook geen technologie meer naar de VS te exporteren of de import vanuit de VS te gaan beperken. De excuses die Trump aanvoert zijn ook opmerkelijk. In het geval van Hikvision zou hij er problemen mee hebben dat dit bedrijf camera’s en technologie levert die de Chinese regering helpt de Oeigoeren te onderdrukken. Dat is een islamitisch volk, dat in het noordwesten van China leeft. Miljoenen Oeigoeren zouden in heropvoedingskampen worden vastgehouden en met technologie van Hikvision in de gaten worden gehouden.

Hypocriet
Het is een feit dat de kunstmatige intelligentie in moderne beveiligingscamera’s misbruikt kan worden om mensen te onderdrukken. Maar dergelijke technologie wordt ook door Amerikaanse bedrijven ontwikkeld en ook de VS heeft een bepaalde reputatie als het gaat om het respecteren van de privacy. Het waren niet de Chinezen die de telefoon van Angela Merkel afluisterden. En de indianen kunnen wel iets vertellen over hoe de VS met etnische groepen omgaat. Het lijkt dus wat hypocriet dat Chinese camerafabrikanten nu verweten wordt mee te werken aan onderdrukking van etnische minderheden. Niettemin trekt Hikvision zich de kritiek wel aan. Tegenover de New York Times verklaart het bedrijf dat het de bezorgdheid van de regering Trump zeer serieus neemt en daarover al sinds oktober in gesprek is met de Amerikaanse overheid. Hikvision heeft zelfs mensenrechtendeskundige en voormalig Amerikaans ambassadeur Pierre-Richard Prosper in dienst genomen om het bedrijf te adviseren over de naleving van de mensenrechten. De kans dat de Amerikaanse sanctie gevolgen heeft voor Europese markten is klein. Wel riskeren de Chinese fabrikanten er veel schade door, onder andere door het verlies aan afzetmarkt. Hikvision heeft intussen verschillende vestigingen in de VS met honderden medewerkers die nu voor hun baan moeten vrezen.

Gedeeld

Geef een reactie