Beveiliging nieuws

Onze partners

Dahua

2N

HID

Genetec

Milestone

ASSA ABLOY

i-Pro

CardAccess

Eagle Eye Networks

Secusoft

Paraat

Unii

SOBA

Regio Control Veldt

VideoGuard

G4S

Seris

Securitas

Alarm Meldnet

NIBHV

Eizo

MPL

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Alphatronics

Hikvision

Akuvox

SmartSD

VAIBS

BHVcertificaat.online

Advancis

Add Secure

Connect Security

Nimo Drone Security

VEB

Trigion

Masset Solutions

NetworxConnect

IDIS

Uniview

RoSecure

VBN

ASIS

CDVI

Paxton

ARAS

PG Security Systems

OSEC

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

Optex

Bosch Security Systems

Nenova

Multiwacht

Service Centrale Nederland

Brivo

Avigilon Alta

JMB Groep

Centurion

HD Security

Gold-IP

Kiwa

EAL

CSL

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Sequrix

SmartCell

DZ Technologies

Crown Security Services

VVNL

Dero Security Products

Nimo Dog Security

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Top Security

Traka ASSA ABLOY

ADI

GFT

Explicate

20face

Seagate

Trump wil nu ook Chinese camerafabrikanten boycotten

22 mei 2019
Redactie
08:51

Na telecomfabrikant Huawei lijken nu ook Dahua en Hikvision het slachtoffer te gaan worden van de door president Trump ontketende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ditmaal is niet spionage het excuus, maar toepassing van camera’s van de fabrikanten in Chinese interneringskampen.

Eerder al verbood Trump om nog langer Chinese beveiligingscamera’s voor overheidsobjecten te gebruiken. Een verbod dat in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is, omdat ook vrijwel alle beveiligingscamera’s uit andere landen in China worden geproduceerd of op zijn minst Chinese componenten bevatten. De nieuwste aanval op de Chinese industrie houdt in dat Amerikaanse bedrijven en bedrijven die zaken doen met de VS niet meer zonder toestemming van de Amerikaanse regering technologie mogen leveren aan de Chinese camerafabrikanten. Of die dat vervelend gaan vinden is de vraag. Voor Huawei is het een groot probleem, omdat deze fabrikant sterk afhankelijk is van Google, maar bedrijven als Dahua en Hikvision ontwikkelen vrijwel alle technologie zelf.

Heropvoedingskampen
Door hoge invoerrechten op te leggen voor Chinese producten en Chinese producenten op allerlei manieren dwars te zitten, probeert Trump de Amerikaanse industrie te beschermen. De maatregelen kunnen echter een averechts effect hebben, als China besluit om ook geen technologie meer naar de VS te exporteren of de import vanuit de VS te gaan beperken. De excuses die Trump aanvoert zijn ook opmerkelijk. In het geval van Hikvision zou hij er problemen mee hebben dat dit bedrijf camera’s en technologie levert die de Chinese regering helpt de Oeigoeren te onderdrukken. Dat is een islamitisch volk, dat in het noordwesten van China leeft. Miljoenen Oeigoeren zouden in heropvoedingskampen worden vastgehouden en met technologie van Hikvision in de gaten worden gehouden.

Hypocriet
Het is een feit dat de kunstmatige intelligentie in moderne beveiligingscamera’s misbruikt kan worden om mensen te onderdrukken. Maar dergelijke technologie wordt ook door Amerikaanse bedrijven ontwikkeld en ook de VS heeft een bepaalde reputatie als het gaat om het respecteren van de privacy. Het waren niet de Chinezen die de telefoon van Angela Merkel afluisterden. En de indianen kunnen wel iets vertellen over hoe de VS met etnische groepen omgaat. Het lijkt dus wat hypocriet dat Chinese camerafabrikanten nu verweten wordt mee te werken aan onderdrukking van etnische minderheden. Niettemin trekt Hikvision zich de kritiek wel aan. Tegenover de New York Times verklaart het bedrijf dat het de bezorgdheid van de regering Trump zeer serieus neemt en daarover al sinds oktober in gesprek is met de Amerikaanse overheid. Hikvision heeft zelfs mensenrechtendeskundige en voormalig Amerikaans ambassadeur Pierre-Richard Prosper in dienst genomen om het bedrijf te adviseren over de naleving van de mensenrechten. De kans dat de Amerikaanse sanctie gevolgen heeft voor Europese markten is klein. Wel riskeren de Chinese fabrikanten er veel schade door, onder andere door het verlies aan afzetmarkt. Hikvision heeft intussen verschillende vestigingen in de VS met honderden medewerkers die nu voor hun baan moeten vrezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner