Twee derde beveiligings-apps voor Android deugen niet

Uit een test van het vergelijkingsplatform AV Comparatives blijkt dat er van de circa 250 in Google Play aangeboden beveiligings-apps er maar zo’n tachtig naar behoren werken. Sommige doen zelfs het tegenovergestelde en vormen zo een bedreiging voor de telefoon.

De afgekeurde apps herkenden minder dan 30 procent van de 2000 schadelijke apps die AV Comparatives op een ‘beveiligde’ smartphone probeerde te installeren. De meeste van de onderzochte beveiligings-apps doen weinig meer dan controleren of een nieuwe app op een zwarte lijst staat. Deze methode is door cybercriminelen makkelijk te omzeilen. Zij veranderen malware sowieso al regelmatig van naam, als deze door Google uit Play is verwijderd. De zwarte lijst bleek ook niet te kloppen. Behalve dat veel schadelijke apps ontbraken, gebeurde het ook dat apps werden geblokkeerd terwijl daar niets mee aan de hand was. Sommige van de beveiligings-apps leken alleen bedoeld te zijn om criminelen toegang tot het toestel te verschaffen. Deze apps zijn volgens AV Comparatives inmiddels uit Google Play verwijderd.

Goede beveiliging
Er zijn gelukkig ook beveiligings-apps voor Android die wel goed werken. Die zijn van AhnLab, Antly, Avast, AVG, Avira, Bitdefender, BullGuard, Chili Security, Emsisoft, Eset, ESTSoft, F-Secure, G Data, Kaspersky Lab, McAfee, PSafe, Sophos, STOPzilla, Symantec, Tencent, Total Defense, Trend Micro en Trustwave.

Gedeeld

Geef een reactie