Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Paraat

VideoGuard

G4S

Centurion

SmartCell

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Paxton

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

HD Security

Brivo

Advancis

Explicate

Add Secure

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

JMB Groep

MPL

EAL

Akuvox

VBN

Ajax Systems

RoSecure

Crown Security Services

Sequrix

Eagle Eye Networks

Kiwa

Lobeco

Hikvision

CardAccess

NIBHV

Regio Control Veldt

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

ADI

NetworxConnect

2N

Unii

Multiwacht

Seagate

CDVI

Oribi ID Solutions

Trigion

Milestone

Masset Solutions

Top Security

Koninklijke Oosterberg

Nenova

De Beveiligingsjurist

IDIS

Seris

i-Pro

Genetec

DZ Technologies

ASSA ABLOY

HID

VAIBS

Dahua

Nimo Drone Security

SmartSD

OSEC

Connect Security

Securitas

Secusoft

SOBA

GFT

Bydemes

Bosch Security Systems

Alphatronics

20face

Eizo

VEB

Optex

ASIS

Avigilon Alta

Uniview

Gold-IP

CSL

ARAS

VVNL

Tweede Kamer steunt Wet Uitbreiding Slachtofferrechten

14 oktober 2020
Redactie
13:19

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor de Wet Uitbreiding Slachtofferrechten gestemd. Wat betreft Slachtofferhulp Nederland is dit een grote stap voorwaarts, aangezien de wensen van het slachtoffer in het strafproces hierdoor centraler komen te staan.

Slachtofferhulp Nederland is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van deze wet. Door deze nieuwe wet worden onderwerpen geregeld waar Slachtofferhulp Nederland al langere tijd voor pleit. Op aandringen van de organisatie zijn vandaag ook twee voorstellen (amendementen) aangenomen die zorgen voor een betere bescherming van het slachtoffer in het strafproces.

Betere privacybescherming van slachtoffers
De privacy van slachtoffers van misdrijven wordt op dit moment nog niet voldoende beschermd, zo bleek uit het Witboek ‘Privacy van het slachtoffer; feit of fictie’ van Slachtofferhulp Nederland. Vandaag is het voorstel van de VVD en het CDA aangenomen om privégegevens van het slachtoffer uit het strafdossier te laten.
Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Uit het witboek bleek hoe slecht de (privacy)gegevens van slachtoffers worden beschermd. Het is van groot belang dat bepaalde privacygegevens, zoals een woonadres van een slachtoffer, niet meer standaard worden opgenomen in het strafdossier zodat het slachtoffer niet meer bang hoeft te zijn om nogmaals slachtoffer te worden.”

Spreekrecht bij wijziging bijzondere voorwaarden
Slachtofferhulp Nederland vraagt al lange tijd aandacht voor de positie van het slachtoffer wanneer een veroordeelde de opgelegde bijzondere voorwaarden wil wijzigen of opheffen. Als een dader het niet eens is met een opgelegd contact- of locatieverbod, kan hij of zij bijvoorbeeld een verzoek indienen om dit te wijzigen. Tijdens deze zitting mag het slachtoffer nu nog geen gebruik maken van het spreekrecht. Naar aanleiding van een voorstel van de VVD en het CDA komt daar verandering in en krijgt het slachtoffer straks wél de mogelijkheid om gebruik te maken van het spreekrecht.

Andere belangrijke wetswijzigingen
De stieffamilie van een overleden slachtoffer mag gebruik maken van het spreekrecht tijdens de terechtzitting. Nu is dat nog niet in de wet geregeld. Steeds meer kinderen groeien op in een samengesteld gezin. Soms worden kinderen al vanaf jonge leeftijd grootgebracht door opvoeders die geen bloedverwanten zijn, maar die wel degelijk een nauwe band met het kind hebben en het kind verzorgen en opvoeden. “Zij konden, tot hun grote frustratie en verdriet, tot nu toe geen gebruik maken van het spreekrecht. Gelukkig krijgen deze nabestaanden nu ook een stem in het strafproces”, aldus Rosa Jansen.

Spreekrecht tijdens TBS-verlengingszitting
Ook krijgen slachtoffers en nabestaanden spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. Hierdoor krijgen zij rechtstreeks contact met de rechter en kunnen zeggen waarom zij bescherming nodig hebben (contactverbod of straatverbod). Rosa Jansen zegt hierover: “Je kan je voorstellen dat het moment dat de dader (voorlopig) op vrije voeten komt, ingrijpend is voor slachtoffers en nabestaanden. Zij worden opnieuw geconfronteerd met hetgeen hen is overkomen, Ook zijn zij vaak bang om de dader tegen te komen of door hem of haar benaderd te worden. Het is daarom heel goed dat slachtoffers zich kunnen uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden.”

Spreekrecht op vast moment in strafproces
Verder komt er een vast moment waarop van het spreekrecht gebruik kan worden gemaakt. Tot nu toe wordt daar verschillend mee omgegaan. Zodra de nieuwe wet van kracht is, mogen slachtoffers en nabestaanden spreken voorafgaand aan het requisitoir van de officier van justitie. Dan kan de officier er nog rekening mee houden.

Verschijningsplicht
Er komt een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige zeden- of geweldsmisdrijven. Op deze manier wordt zeker gesteld dat het slachtoffer zijn spreekrecht kan uitoefenen in het bijzijn van de verdachte. Slachtofferhulp Nederland is in essentie niet voor een verschijningsplicht. “Wij weten dat er ook slachtoffers en nabestaanden zijn die juist níet willen dat de verdachte aanwezig is tijdens het uitspreken van de slachtofferverklaring. Bijvoorbeeld omdat zij zich dan geremd voelen of omdat zij niet willen dat de verdachte weet welk psychisch leed hen precies is aangedaan. De verdachte zou alleen bij het uitoefenen van het spreekrecht aanwezig moeten zijn als het slachtoffer dit zelf wil. Gelukkig heeft de minister op verzoek van Slachtofferhulp Nederland de strafrechter wel de mogelijkheid gegeven om te beslissen dat een verdachte niet verplicht hoeft te verschijnen, bijvoorbeeld als een slachtoffer getraumatiseerd is en de rechtszaal niet durft te betreden als de verdachte aanwezig is.

Over Slachtofferhulp Nederland
Elk slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpt Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Er wordt emotionele hulp, begeleiding in het strafproces en hulp bij het aanvragen van schadevergoeding gegeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner