Twijfels over bestuur integriteitscommissie J&V

Op 1 mei gaat de Integriteitscommissie Justitie en Veiligheid van start. Hier kunnen dan melders van misstanden bij het ministerie terecht. Er is echter kritiek op de samenstelling van het bestuur, zo meldt het AD. Twee van de drie bestuursleden waren namelijk actief in het Huis voor Klokkenluiders, dat een fiasco werd.

De bestuursleden Edith Snoeij en Anne Mieke Zwaneveld waren eerder actief voor het Huis voor Klokkenluiders en moesten daar na interne ruzies vertrekken. Er was toen al 9 miljoen euro overheidsgeld uitgegeven, terwijl van de ruim honderd klokkenluiders die zich hadden gemeld er nog niet één behoorlijk geholpen was. Omdat klokkenluiders belangrijk zijn om schendingen van integriteit aan het licht te brengen, besloot het ministerie van Justitie en Veiligheid op initiatief van de vakbonden een integriteitscommissie in te stellen. Die zou los van het ministerie komen te staan, om beïnvloeding van bovenaf zoveel mogelijk te voorkomen.

Geen vertrouwen
Het Huis voor Klokkenluiders was in 2016 het initiatief van Kamerlid Ronald van Raak van de SP. Hij zegt het te betreuren dat voor de integriteitscommissie Snoeij en Zwaneveld als bestuursleden zijn benoemd. “Het is goed om zo’n commissie in te richten, maar dan moeten daar wel mensen in zitten die vertrouwen wekken. Dat is nu helaas niet het geval.” Ook een klokkenluider die misstanden in de gemeente Venlo aan de kaak wilde stellen, denkt er zo over. Hij werd door Zwaneveld persoonlijk met een kluitje het riet ingestuurd. De integriteitscommissie gaat per 1 mei van start en komt onder voorzitterschap te staan van Frank Kerckhaert, die voorheen burgemeester van Hengelo was.

Deel dit artikel via: