Twijfels over veiligheid van taser bij de politie

In een interne notitie van de politie wordt gewaarschuwd voor ernstige medische gevolgen bij het gebruik van de taser. Vorige week werd dit wapen nog als relatief veilig aangeprezen, maar nu lijken er twijfels te zijn ontstaan. Dit meldt het AD.

Vanwege de gezondheidsrisico’s mag de taser alleen nog in levensbedreigende situaties in de stunmodus worden gebruikt, waarbij het wapen tegen het lichaam wordt gedrukt. En dat mag dan niet langer dan 15 seconden, omdat er anders een verhoogd risico is voor ernstige gevolgen. Dit is via de notitie medegedeeld aan de vier teams die sinds 2017 de taser op proef hebben. Tijdens dit proeftraject is het nieuwe wapen tientallen keren gebruikt, zonder dat de agent in levensgevaar verkeerde. Zelfs geboeide en opgesloten verdachten werden getaserd. Ondanks de risico’s wil politiechef Frank Paauw dat 17.000 agenten een taser krijgen, zodat minder vaak naar het vuurwapen gegrepen hoeft te worden.

Nieuwe geweldsinstructie
In de notitie staan ook instructies. Zo mag in de schietmodus niet op de hartstreek of de geslachtsdelen worden gemikt. Critici vragen zich echter af of tijdens hectische situaties wel zorgvuldig gezondheidsrisico’s kunnen worden afgewogen. De politie denkt van wel, zo zegt woordvoerster Helma Huizing tegen het AD. Het is volgens haar de plicht van iedere agent om gepast geweld te gebruiken. Elke vorm van geweld brengt risico’s met zich mee. De politie is zich bewust van kwetsbaarheden en risico’s en brengt die onder de aandacht van de gebruikers. Het is de bedoeling dat het gebruik van het stroomstootwapen volgend jaar wordt gereguleerd in een nieuwe geweldsinstructie voor de politie.

Deel dit artikel via: