Uiterst geraffineerde vorm van factuurfraude

Een drankenhandel is voor ruim 273.000 euro opgelicht door een bende uit Israël, waar ook de bekende meesteroplichter Ari Olivier bij betrokken zou zijn, zo meldt het Algemeen Dagblad. Er zouden nog vele andere slachtoffers zijn, die samen voor zo’n 20 miljoen euro het schip zijn ingegaan.
De Luxemburgse drankendistributeur Roland Heintz werd enige tijd geleden gebeld door iemand die zich uitgaf voor medewerker van Coca Cola. Het rekeningnummer van de frisdrankenfabrikant zou worden veranderd en of de firma dat in de administratie wilde aanpassen. Een daarop volgende factuur van Coca Cola werd betaald aan het nieuwe rekeningnummer, dat van een tussenpersoon van de oplichters was. Het geld werd direct doorgesluisd naar China. De bende heeft volgens het AD banden met Israël, maar ook met Nederland. Zo zou de bekende meesteroplichter Ari Olivier ermee te maken hebben. Maar die ontkent dat stellig.
De medewerker van Roland Heintz was erin gevlogen, doordat de oplichters uiterst slim te werk gingen. Zij wisten alles over het bedrijf wat een echte accountmanager van Coca Cola ook zou kunnen weten. Dat kwam omdat de oplichters zich eerst voor een medewerker van Roland Heintz hadden uitgegeven om bij Coca Cola onder andere kopiefacturen op te vragen. Zo wisten ze meteen dat er veel te halen viel en hoe een factuur van de frisdrankenfabrikant er uit hoort te zien. De Fraudehelpdesk roept ondernemers op om uiterst voorzichtig te zijn als ‘leveranciers’ een nieuw bankrekeningnummer aankondigen.

Gedeeld

Geef een reactie