Uitwijkcentrum voor particuliere alarmcentrales

Sinds kort kunnen particuliere alarmcentrales beschikken over een complete uitwijkfaciliteit. Dat biedt een belangrijke extra zekerheid voor de continuïteit. Het initiatief komt van ENAI, dat de locatie heeft gebouwd en zorgdraagt voor het beheer. Primair is de oplossing voor klanten van ENAI gecreëerd, maar ook PAC’s met andere platforms kunnen er gebruik van maken.

Een bedrijf dat particuliere alarmcentralediensten levert, hoeft tegenwoordig niet meer over een eigen faciliteit te beschikken. Men kan conform richtlijn K210046/01 van Kiwa net zo goed gebruik maken van de capaciteit van een andere PAC of een datacenter met aanvullende maatregelen. Dit bracht ENAI, een fabrikant van meldkameroplossingen, op het idee om een locatie te bouwen die als het ware van niemand is. Wie er gebruik van wil maken, kan capaciteit inhuren. De nieuwe faciliteit is gevestigd in Goes, in hetzelfde gebouw waar een van ENAI’s klanten, de Nederlandse Veiligheidsdienst Groep zit. Dit gebouw is voor 2/3 in gebruik door ENAI en er was voldoende ruimte beschikbaar om naast een van de datacenters van ENAI een complete uitwijklocatie voor PAC’s in te richten, bedoeld als oplossing voor de continuïteitseisen gesteld in de Europese norm EN50518.

Compleet uitwijkcentrum
“De hosted alarm solution, ofwel een meldkameroplossing ‘als water uit de kraan’, liep erg goed”, vertelt directeur Ronald van Duijn van ENAI. “Dus kwamen we met het idee om de dienstverlening uit te breiden, zodat wij onze faciliteit ook als compleet uitwijkcentrum beschikbaar konden stellen. Als nu een van onze klanten getroffen wordt door een ernstig incident, waardoor hun gebouw niet meer gebruikt kan worden, kan men met het hele personeel uitwijken naar Goes, zodat de dienstverlening snel weer gecontinueerd kan worden. Het kan zelfs nog sneller, als men gebruik maakt van centralisten die wij in Zeeland achter de hand hebben. We kunnen het hier letterlijk binnen vijf minuten up and running hebben als het moet. We hebben hier alles, noodstroom, straalverbindingen, glasvezel en noem maar op. Handig is ook dat een van onze klanten op deze locatie zit en een andere partner op 5 minuten afstand. Ook die kunnen assistentie leveren als het nodig is.”

Boven zeeniveau
De locatie ligt voor Nederlandse begrippen niet echt centraal, maar dat is volgens Van Duijn niet alleen een nadeel. “Stel dat er een geografisch gezien grootschalige ramp plaatsvindt, dan is deze locatie heel handig, Goes ligt namelijk ver verwijderd van onze klanten. Voor overstromingen hoeven we ook niet bang te zijn, want we zitten ruim boven zeeniveau.”
Onlangs vond een praktijktest plaats, waarbij een van de klanten de PAC volledig uitschakelde en uitweek naar de faciliteit in Goes. “Dat ging perfect”, aldus Van Duijn. “We hebben nu veertien gewone werkplekken en vier werkplekken voor speciale high risk-toepassingen. Dat is meer dan voldoende, want er is geen PAC die continu zoveel werkplekken in een noodsituatie nodig heeft. Daarnaast kunnen we eenvoudig opschalen naar dubbele capaciteit. Dus als een ramp in Nederland meerdere van onze klanten treft, kunnen die gelijktijdig uitwijken.”

Niet verplicht
Een uitwijklocatie is vreemd genoeg niet verplicht. De EN50518 schrijft alleen voor dat er een calamiteitenplan is. Maar dat kan volgens Van Duijn ook inhouden dat je opschrijft dat je met een leverancier een afspraak hebt om dit te borgen door het leveren van nieuwe apparatuur. “Je voldoet dan weliswaar nog aan de norm, maar als je kijkt naar de verantwoordelijkheden die je als PAC hebt, kan je je het economisch gezien echt niet meer permitteren dat je lang uit de lucht bent. Sommige bedrijven hadden om die reden al een soort van schaduw-PAC als back-up, maar dat is veel inefficiënter dan wat wij nu bieden.” De faciliteit is volgens de directeur van ENAI ook betaalbaar voor kleinere PAC’s. “Het tarief wordt gebaseerd op het aantal aansluitingen. Net als bij hosted alarm dus. Het is super schaalbaar.” Omdat de faciliteit past binnen de eisen gesteld in de EN50518 verwacht Van Duijn ook interesse vanuit het buitenland. “We kunnen heel Europa bedienen.”

Gedeeld

Geef een reactie