Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

Brivo

Akuvox

SmartCell

Masset Solutions

HID

Optex

ASIS

VVNL

Bosch Security Systems

Lobeco

Securitas

ADI

PG Security Systems

VideoGuard

VEB

Alphatronics

G4S

Ajax Systems

RoSecure

DZ Technologies

VBN

GFT

Multiwacht

Koninklijke Oosterberg

Oribi ID Solutions

SmartSD

Seris

Crown Security Services

Centurion

Secusoft

Dero Security Products

CDVI

Service Centrale Nederland

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

CardAccess

Kiwa

Bydemes

Avigilon Alta

JMB Groep

Eizo

Hikvision

BHVcertificaat.online

20face

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

OSEC

NIBHV

Milestone

Paraat

ARAS

NetworxConnect

Boon Edam

MPL

Regio Control Veldt

VAIBS

Genetec

Hanwha Vision Europe

Uniview

EAL

CSL

Alarm Meldnet

HD Security

Sequrix

Connect Security

Top Security

Seagate

SOBA

Dahua

Paxton

Nimo Drone Security

2N

Explicate

IDIS

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Trigion

Nenova

De Beveiligingsjurist

Advancis

Unii

Undercoveragenten zijn slechte beloning zat en voeren actie

7 augustus 2020
Redactie
06:19

Met undercoverwerk brengen politiemensen niet alleen zichzelf, maar ook hun gezin in levensgevaar. Toch verdienen zij niet meer geld dan een doorsnee wijkagent. Dat moet veranderen, schrijven zij in een brief aan minister Grapperhaus. De geheimagenten houden werkonderbrekingen om de druk op te voeren.

De recente vondst van een martelkamer in een verborgen zeecontainer toont wel aan met wat voor risico’s de medewerkers van de afdeling Observaties & Techniek van de Nationale Politie te maken hebben. ‘Dag en nacht verzamelen wij bewijsmateriaal tegen personen die verdacht worden van wapen-, drugs- of mensenhandel of van het voorbereiden van terreuracties of liquidaties. Daarbij is het vaak letterlijk van levensbelang dat je niet als politie herkend wordt – niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezins- of familieleden’, schrijven zij in de brief aan de minister van Justitie & Veiligheid.

Laatste redmiddel
Tot 2013 ontvingen de undercoveragenten speciale toeslagen, maar die zijn met de invoering van de Nationale Politie komen te vervallen. Medewerkers van de Dienst Speciale Interventies (DSI) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) zagen hun extra beloningen eveneens verdwijnen, maar hebben met succes bedongen dat die bezuiniging is teruggedraaid. Dat is de circa 600 medewerkers van O&T echter nog niet gelukt. Zij beschouwen de aan Grapperhaus gestuurde brief als laatste redmiddel. Anders worden de onderzoeken in de Encrochat-zaak stilgelegd. Dat zijn onderzoeken naar personen en misdrijven die aan het licht kwamen, toen de politie er eerder dit jaar in slaagde de servers van de ‘beveiligde’ berichtendienst te hacken.

Werkonderbrekingen
Sinds vorige maand voeren de medewerkers actie. Om de beurt worden werkonderbrekingen gehouden om de looneis kracht bij te zetten. Voor de korpsleiding was dat reden om een eenmalige toelage aan te bieden, maar daar namen de medewerkers van de speciale dienst geen genoegen mee. Tegenover het AD verklaren twee medewerkers liever helemaal geen actie te voeren. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de kwestie niet in een goed gesprek opgelost kan worden. De eerste handreiking van de korpsleiding kwam pas, nadat de medewerkers naar de media waren gestapt. Vanwege het gevaar dat zij lopen, vinden zij het niet meer dan normaal dat daar een hogere salariëring tegenover staat. Het werk is onregelmatig en onvoorspelbaar en je moet voortdurend oppassen dat je rol bij de politie niet ontdekt wordt. Het trekt ook een zware wissel op je privéleven, aldus één van de agenten. De bonden staan volledig achter de medewerkers. Jan Struijs van de NPB benadrukt dat mensen die met gevaar voor eigen leven de grootste boeven bestrijden een eerlijke waardering verdienen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner