Beveiliging nieuws

Onze partners

ADI

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

VVNL

Avigilon Alta

Eizo

20face

Akuvox

Hikvision

HID

VAIBS

Masset Solutions

CDVI

Multiwacht

SOBA

Top Security

Koninklijke Oosterberg

Dero Security Products

PG Security Systems

G4S

Ajax Systems

Uniview

Explicate

Connect Security

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

VBN

EAL

Milestone

Dahua

Seris

VEB

Nenova

JMB Groep

ASSA ABLOY

HD Security

Unii

Add Secure

Eagle Eye Networks

Paraat

Centurion

Securitas

ARAS

Kiwa

Oribi ID Solutions

Secusoft

Optex

Nimo Drone Security

Brivo

VideoGuard

Trigion

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Lobeco

DZ Technologies

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

RoSecure

IDIS

Genetec

NetworxConnect

GFT

2N

Paxton

Alphatronics

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

ASIS

CardAccess

i-Pro

SMC Alarmcentrale

CSL

SmartSD

OSEC

Advancis

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Sequrix

Seagate

MPL

NIBHV

Utrecht ontvangt eerste Cyber24-escapekoffer

27 juni 2019
Redactie
14:21

Op het jubileumcongres ‘Het CCV: houd(t) je veilig’ ontving de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen de eerste Cyber24-escapekoffer uit handen van Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

De escapekoffer maakt onderdeel uit van een serious game waarbij jongeren spelenderwijs geconfronteerd worden met de gevolgen van hun digitaal gedrag. De overhandiging was vandaag in boerderij Mereveld in Utrecht.

Online misdrijf
Zo’n 33% van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens (bewust of onbewust) een online misdrijf gepleegd, blijkt uit de Monitor Jeugdcriminaliteit. Ze loggen in op een computer die niet van hen is, ze gebruiken wachtwoorden van een ander of doen zich voor als een ander. En dat vinden ze best normaal. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland dat jongeren online overtredingen minder ernstig vinden dan fysieke misstappen zoals een diefstal uit een winkel. Toch is ook een online misdrijf strafbaar. “Jongeren zijn digitaal vaardig, maar overzien soms de gevolgen niet. Dan kun je jezelf en anderen in de nesten werken”, aldus burgemeester Van Zanen.

Unieke combinatie
De serious game Cyber24 maakt jongeren ‘dader zonder schade’ om hen zo te laten ervaren wat de impact is van hun digitale daden. Zowel voor zichzelf als voor hun slachtoffer(s). Hierdoor ontdekken ze wat online gewenst en ongewenst gedrag is. De serious game is een unieke combinatie van spelen en leren. Hierdoor zijn jongeren gemotiveerd om mee te doen en blijft de stof beter hangen.
De serious game start met een module uit de escapekoffer. Zo kunnen onder andere ID-fraude, oplichting en digitaal pesten aan bod komen. Elke module zorgt voor een echte escape(room)-ervaring waarbij de jongeren in kleine groepjes aan verschillende opdrachten werken. Elk team heeft de beschikking over een tablet, rekwisieten en overige hardware. Er wordt gewerkt met fictieve situaties die op de werkelijkheid zijn gebaseerd.

Consequenties
Na afloop bespreken de jongeren onder professionele begeleiding welke keuzes ze hebben gemaakt en wat ze daarvan hebben geleerd. De begeleider maakt de deelnemers bewust van de consequenties van hun digitale acties en biedt ze vervolgens een handelingsperspectief. Aan de hand van een quiz testen de jongeren vervolgens nogmaals hun kennis over online gedrag.
Dat burgemeester Van Zanen de eerste Cyber24-escapekoffer kreeg overhandigd, ligt voor de hand. De gemeente Utrecht is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Cyber24 en omarmt cyberveiligheid. “Een steeds groter gedeelte van ons leven speelt zich online af, zeker bij jongeren. Cyberveiligheid maakt daarom in Utrecht als één van de vijf ambities onderdeel uit van het nieuwe Integraal Veiligheidsplan”, aldus Van Zanen. Hij hoopt dat ook andere gemeenten hun voordeel met Cyber24 doen. “Laat deze game vooral viral gaan.” Naast de gemeente Utrecht heeft het CCV voor de totstandkoming van de serious game samengewerkt met de politie, een onderwijskundige, een social enigeer, Alert Online en MooveTeam Nederland.

Bron: Het CCV

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner