Vaker miniatuurtelefoons aangetroffen in gevangenis

Justitie zet sinds kort speciale speurhonden in om telefoons op te sporen. Noodzakelijk, want er zijn tegenwoordig telefoons die zo klein zijn, dat ze zelfs inwendig mee naar binnen gesmokkeld kunnen worden. Dit schrijft PZC.

De gesmokkelde telefoons zijn niet groter dan een wijsvinger en kunnen zelfs inwendig naar binnen worden gesmokkeld. Onder de dertien mobieltjes die dit jaar in de penitentiaire inrichting Middelburg werden ontdekt, waren de meeste van dit type. Ze zijn niet alleen moeilijk te detecteren door hun afmeting, maar ook omdat er nauwelijks nog metaal in zit. Gewone detectiepoortjes reageren er niet op.

Maatregelen
Om telefoons toch te kunnen opsporen, wordt een zogenoemde mobifinder ingezet, die het telefoonverkeer tussen het toestel en de zendmast detecteert. Illegale telefoons zijn erg populair onder gevangenen. Men kan weliswaar ook gebruik maken van openbare telefoons, maar daarvan worden de gesprekken opgenomen (behalve wanneer het een gesprek met de eigen advocaat betreft) en kunnen alleen nummers op een ‘whitelist’ worden gebeld.
Om gebruik van eigen mobieltjes tegen te gaan, is Justitie speciale speurhonden aan het opleiden. De eerste wist in de PI Middelburg al drie toestellen op te sporen. Voorts worden nieuwe scanners aangeschaft, die nauwkeurig laten zien wat mensen zoal voor ongebruikelijks in het lichaam meedragen. Deze scanners zien ook voorwerpen waar geen of zeer weinig metaal in zit.

Gedeeld

Geef een reactie