Van der Steur positief over testbeleid beveiligers

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft goede hoop dat het kabinet erin slaagt te voorkomen dat beveiligers onnodig lang moeten wachten op de uitslag van coronatesten, waardoor de veiligheid in gevaar zou kunnen komen. Bijzonder, omdat pas nog te kennen gegeven is, dat beveiligers geen voorrang krijgen.

Recent liet minister Hugo de Jonge (Medische Zorg) weten dat behalve zorgmedewerkers en leraren op dit moment geen andere mensen met een cruciale functie voorrang krijgen in coronateststraten. Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, zegt dat jammer te vinden omdat hij juist gepleit had voor voorrang voor beveiligingspersoneel. Wel vindt hij het positief dat de minister blijkbaar erkent dat beveiligers een cruciale functie vervullen en dat hij ‘met man en macht’ zegt te werken aan het uitbreiden van de testcapaciteit. Daarin schuilt volgens de minister de structurele oplossing van het probleem. “De testcapaciteit loopt momenteel al flink op; als de testcapaciteit weer voldoet aan de vraag, kan iedereen snel getest worden”, zegt de minister, die voorrangsregelingen als een ‘tijdelijke oplossing’ beschouwt.

Sneltesten
Positief is volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche ook dat hard wordt gewerkt aan het valideren van sneltesten. De minister zegt daarbij (conform de wensen van de centrale ondernemingsorganisatie VNO-NCW) te bekijken of zulke sneltesten ‘parallel aan de huidige infrastructuur’ kunnen worden ingezet voor werkend Nederland. “Kortom, als de resultaten positief zijn, dan verwacht ik vanaf november sneltesten stapsgewijs in te kunnen zetten”, zegt minister De Jonge.
“Ook dat is een hoopvolle ontwikkeling”, zegt Van der Steur, die ervoor pleit in dat geval zeker ook te denken aan beveiligers. “We moeten er alles aan doen om te vermijden dat onze gezamenlijke veiligheid in het geding komt door gebrek aan professionele beveiligers. Hun werk moet doorgaan, ook onder moeilijke omstandigheden.”

Gedeeld

Geef een antwoord