Van handhaving AVG komt nauwelijks iets terecht

Hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens over zo’n 180 fte’s en jaarlijks 21 miljoen euro beschikt, komt er van handhaving van de strenge Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nauwelijks iets terecht, constateert Nieuwsuur. Verschillende bedrijven zitten door de gang van zaken in de problemen.

Ondernemers en privacy-organisaties hebben geen goed woord over voor de AP, die ook wel privacywaakhond wordt genoemd. Voorzitter Aleid Wolfsen erkent de problemen. Volgens hem zijn minstens 400 medewerkers en jaarlijks 66 miljoen euro nodig, wil hij zijn werk naar behoren kunnen doen. “Als iemand ons belt moeten we zeggen: er zijn nog 10.000 wachtenden voor u.”
Intussen ontstaat het ene na het andere datalek. Kwamen eerst de gegevens van miljoenen GGD-cliënten in criminele handen terecht; donderdag bleken van 7,3 miljoen klanten van autobedrijven de persoonsgegevens op straat te liggen. De AP moet in die gevallen optreden en een voorbeeld stellen om andere organisaties tot betere beveiliging te dwingen, maar daar komt nauwelijks iets van terecht. Maar 0,15 procent van de gemelde datalekken zijn tot nu toe onderzocht.

VoetbalTV
Een enkele keer wordt wel opgetreden. Zoals toen mensen er bezwaar tegen hadden dat VoetbalTV wedstrijden in het amateurvoetbal streamde. Anderhalf jaar nam het onderzoek in beslag en gedurende die tijd lag de populaire dienst stil. Nog voordat duidelijk werd of het bedrijf de AVG werkelijk had overtreden, ging het failliet. Een eventuele doorstart wacht tot in hoger beroep is bepaald of de boete van de AP terecht is geweest.
Meer budget voor de AP zit er voorlopig niet in. Zeker niet na een kritisch rapport van KPMG, dat onderzoek deed naar de efficiency van de privacywaakhond. Gesteld werd dat de bedrijfsvoering nog in de ‘kinderschoenen’ staat.

Lachwekkend
Volgens Gerard Spierenburg van de Consumentenbond zou het lachwekkend zijn, als het niet zo droevig was. Hij probeert al sinds 2018 een klacht tegen Google rond te krijgen, namens 50.000 Nederlanders. Het bedrijf zou namelijk meer locatiegegevens verzamelen, dan waarvoor gebruikers toestemming geven. De AP vindt echter dat de Consumentenbond bij de Ierse toezichthouder moet zijn. In dat land staat namelijk het hoofdkantoor van Google. “We hebben een fantastische Europese privacywet waaraan jaren gewerkt is. Maar de wet wordt niet gehandhaafd”, zegt de Ierse privacy-activist Johnny Ryan. In Ierland is de situatie niet beter dan in Nederland. De Ierse toezichthouder zou zelf niet eens de AVG respecteren en heeft sinds de oprichting pas één keer een groot techbedrijf beboet. Omdat van de Ieren dus weinig te verwachten valt, probeert de Consumentenbond nu via de rechter de AP te dwingen om Google aan te pakken. Intussen wordt ook nagedacht over een Europese privacywaakhond. Die kan efficiënter en makkelijker grensoverschrijdend werken.

Deel dit artikel via: