Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

Brivo

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Multiwacht

SmartSD

RoSecure

Alarm Meldnet

VBN

Dero Security Products

ASIS

2N

20face

IDIS

BHVcertificaat.online

VVNL

CSL

Add Secure

HID

Centurion

Bosch Security Systems

Kiwa

De Beveiligingsjurist

GFT

DZ Technologies

Secusoft

Optex

Unii

CardAccess

Seris

SOBA

NIBHV

Avigilon Alta

Eizo

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Dahua

Connect Security

Oribi ID Solutions

VAIBS

Nimo Drone Security

Hikvision

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Paxton

Top Security

Lobeco

Uniview

Traka ASSA ABLOY

EAL

Seagate

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

VEB

Paraat

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

OSEC

Nimo Dog Security

Securitas

Advancis

CDVI

JMB Groep

NetworxConnect

Bydemes

Nenova

SmartCell

MPL

Masset Solutions

VideoGuard

i-Pro

Akuvox

Genetec

ADI

Alphatronics

Boon Edam

Milestone

Sequrix

Explicate

Trigion

ASSA ABLOY

G4S

HD Security

Vanaf dinsdag 95 euro boete bij weigering mondkapje

29 november 2020
Redactie
10:59

Slechts negen maanden nadat in Nederland de coronapandemie is uitgebroken, wordt aanstaande dinsdag het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in alle publieke binnenruimtes. Er zijn echter zoveel uitzonderingen op de regel, dat handhaving weer een grote uitdaging zal worden.

Een mondkapje werd aanvankelijk niet nodig geacht omdat het niet zou helpen besmetting tegen te gaan. Mensen zouden door het valse gevoel van veiligheid het niet meer nodig vinden om 1,5 meter afstand te bewaren, waardoor de maatregel eerder een negatief dan een positief effect zou hebben. Inmiddels is de overheid van gedachte veranderd. Dinsdag gaat de tijdelijke Coronawet in en een van de bepalingen daarin is dat het dragen van een mondkapje verplicht wordt in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels, stations en musea. Wie in een binnenruimte een veilige zitplaats heeft, mag het mondkapje afdoen. Dat is vooral in restaurants wel handig, als die weer open mogen.

Veel uitzonderingen
De Coronawet moet handhaving eenvoudiger maken, maar het is de vraag of dat vanwege het grote aantal uitzonderingen gaat lukken. Zo geldt de verplichting niet voor jongeren onder de 13 jaar. Ook mensen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd. Verder kunnen er discussies ontstaan als mensen op een zitplaats hun mondkapje afdoen. Dit mag bij voldoende afstand van andere personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Uitzonderingen gelden verder voor gebedshuizen, sportscholen en bordelen. Daar is kennelijk geen besmettingsgevaar. Verder is een mondkapje niet verplicht in de praktijkruimtes van huisartsen en fysiotherapeuten. In kantoren wel, maar weer niet op de werkplek. Werknemers moeten hun mondkapje wel opzetten als zij hun werkplek verlaten voor het toilet of de koffieautomaat. De mondkapjesplicht blijft in ieder geval voor drie maanden gelden. Wie weigert er een op te zetten riskeert een boete van 95 euro.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner