Vanaf dinsdag 95 euro boete bij weigering mondkapje

Slechts negen maanden nadat in Nederland de coronapandemie is uitgebroken, wordt aanstaande dinsdag het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in alle publieke binnenruimtes. Er zijn echter zoveel uitzonderingen op de regel, dat handhaving weer een grote uitdaging zal worden.

Een mondkapje werd aanvankelijk niet nodig geacht omdat het niet zou helpen besmetting tegen te gaan. Mensen zouden door het valse gevoel van veiligheid het niet meer nodig vinden om 1,5 meter afstand te bewaren, waardoor de maatregel eerder een negatief dan een positief effect zou hebben. Inmiddels is de overheid van gedachte veranderd. Dinsdag gaat de tijdelijke Coronawet in en een van de bepalingen daarin is dat het dragen van een mondkapje verplicht wordt in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels, stations en musea. Wie in een binnenruimte een veilige zitplaats heeft, mag het mondkapje afdoen. Dat is vooral in restaurants wel handig, als die weer open mogen.

Veel uitzonderingen
De Coronawet moet handhaving eenvoudiger maken, maar het is de vraag of dat vanwege het grote aantal uitzonderingen gaat lukken. Zo geldt de verplichting niet voor jongeren onder de 13 jaar. Ook mensen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd. Verder kunnen er discussies ontstaan als mensen op een zitplaats hun mondkapje afdoen. Dit mag bij voldoende afstand van andere personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Uitzonderingen gelden verder voor gebedshuizen, sportscholen en bordelen. Daar is kennelijk geen besmettingsgevaar. Verder is een mondkapje niet verplicht in de praktijkruimtes van huisartsen en fysiotherapeuten. In kantoren wel, maar weer niet op de werkplek. Werknemers moeten hun mondkapje wel opzetten als zij hun werkplek verlaten voor het toilet of de koffieautomaat. De mondkapjesplicht blijft in ieder geval voor drie maanden gelden. Wie weigert er een op te zetten riskeert een boete van 95 euro.

Gedeeld

Geef een reactie