VBe NL: ‘Er is wel degelijk een cao voor verkeersregelaars’

Er is geen cao voor verkeersregelaars, beweert de nieuwe brancheorganisatie BO-VKR. Niet waar, benadrukt Leon Vincken van VBe NL. “Wij sluiten al sinds 2014 samen met vakbond De Unie een cao af voor verkeersregelaars. Zij vallen onder de cao Veiligheidsdomein en hebben hiermee wel degelijk een cao.

Naast de gewone cao biedt VBe NL ook een informatief document aan, dat op een toegankelijke manier de inhoud van de cao presenteert: de cao Verkeersregelaars 2019-2021. Hierdoor kan een werknemer snel inzien wat voor zijn of haar dagelijkse werkzaamheden de afspraken zijn. Directeur Leon Vincken van VBe NL: “Bedrijven die met deze cao werken bieden hun verkeersregelaars veel betere arbeidsvoorwaarden dan gebruikelijk is in de branche. En dat is een waardering die zij verdienen. Een verbetering op het gebied van verloning, arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, scholing en meer. Daarbij staat in de planning om op korte termijn ook toeslagen te verbeteren.”

Optreden tegen agressie- en geweld
Ook de bewering van de nieuwe brancheorganisatie dat het de branche niet gelukt is om agressie tegen verkeersregelaars tegen te gaan, vindt VBe NL pertinent een verkeerd signaal. Vincken: “Blijkbaar zijn de initiatiefnemers niet voldoende geïnformeerd over de ontwikkelingen op dit gebied. VBe NL opende in 2019 een meldpunt met de oproep om agressie-incidenten te melden. Daarnaast is met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gesproken over agressie- en geweld. Bovendien heeft het kabinet een wetsontwerp ingediend met als voorstel dat mensen die geweld gebruiken tegen onder andere verkeersregelaars geen taakstraf meer kunnen krijgen. VBe NL heeft hiervoor een sterke lobby gevoerd. Recent nog werd directeur Leon Vincken hierover geïnterviewd op EenVandaag. Verder is VBe NL in gesprek met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om de mogelijkheden te verkennen een pilot te starten met bodycams voor verkeersregelaars.

Positief
Leon Vincken: “Uiteraard is het positief dat de nieuwe brancheorganisatie de positie van verkeersregelaars wil verbeteren, maar laten we dit dan samen doen en op basis van juiste informatie. VBe NL heeft al een verkeersregelaarscommissie die zich inzet voor eerlijke concurrentie, goede opleidingen, betere wet- en regelgeving, snellere werkprocessen en een onafhankelijk exameninstituut. Ik ga graag het gesprek aan met de brancheorganisatie en alle andere verkeersregelaarsondernemers die zich willen inzetten voor een betere branche. Ze zijn ook welkom om bij ons aan te sluiten. Hiervoor moeten bedrijven wel bereidwillig zijn om in onze gezamenlijke cao hun kostenniveau te verhogen en dit door te berekenen bij hun klanten. Want ook de verkeersregelaar heeft net als alle werknemers in het veiligheidsdomein recht op een goed salaris, arbeidsomstandigheden en perspectief.”

Gedeeld

Geef een reactie