Beveiliging nieuws

Onze partners

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Bydemes

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

Regio Control Veldt

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Connect Security

Optex

Genetec

Uniview

NIBHV

ARAS

Hikvision

Centurion

JMB Groep

GFT

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Add Secure

Paxton

ADI

HID

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

SOBA

Explicate

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Eizo

VVNL

Crown Security Services

Top Security

DZ Technologies

Gold-IP

Kiwa

Unii

SMC Alarmcentrale

SmartCell

HD Security

VEB

Brivo

Eagle Eye Networks

CSL

EAL

i-Pro

ASIS

Seris

Dahua

Secusoft

MPL

ASSA ABLOY

VBN

Sequrix

Service Centrale Nederland

CDVI

Ajax Systems

VideoGuard

2N

Paraat

Akuvox

Masset Solutions

IDIS

RoSecure

VAIBS

NetworxConnect

OSEC

Seagate

Alarm Meldnet

Advancis

20face

Securitas

CardAccess

Nimo Dog Security

Nimo Drone Security

Milestone

Nenova

G4S

Multiwacht

VBe NL slaakt noodkreet voor evenementenbeveiligers

11 mei 2020
Redactie
15:16

130 in evenementenbeveiliging gespecialiseerde bedrijven met meer dan 7.500 beveiligers en normaal een omzet van 75 miljoen euro, verkeert in zware problemen. Daarvoor waarschuwt directeur Leon Vincken van branchevereniging VBe NL. De getroffen bedrijven vallen buiten de steunmaatregelen.

Nu het vrijwel zeker is dat dit jaar geen grote evenementen meer gaan plaatsvinden, komen niet alleen de organisatoren, maar ook de beveiligers daarvan in grote problemen. Het is bovendien de vraag of in 2021 wel weer grote evenementen georganiseerd kunnen worden. Om faillissementen te voorkomen pleit Leon Vincken van VBe NL bij de overheid voor een steunfonds van 75 miljoen euro. Door de coronacrisis dreigt volgens hem een industrie van meer dan 2 miljard euro omzet in rook op te gaan. Dat betreft 30.000 ontredderde organisatoren, podiumbouwers, geluidstechnici en beveiligers.
Festivalvierend Nederland is volgens Vincken toe aan intensive care en beademing. “Alleen is er geen apparaat en maar weinig zuurstof. Er zijn onvoldoende medicijnen en beleidsbepalers kunnen het niet eens worden over een gezamenlijke aanpak om deze industrie als geheel overeind te houden. Het is namelijk onduidelijk of een revalidatietraject wel de moeite waard is als genezing en herstel twee seizoenen of nog langer gaan kosten.”

Standaardaanpak past niet
VBe NL is met bijna 130 leden de belangrijkste branchevereniging voor evenementenbeveiligers. Een bedrijfstak die zich volgens Vincken voor een onmogelijke opgave gesteld ziet. “Het ad hoc en seizoensgebonden karakter maakt dat dit werk alleen kan worden uitgevoerd door bedrijven met flexibel in te zetten beveiligers. De standaardaanpak van het kabinet om ondernemers in deze crisis te ondersteunen zijn helaas niet passend op het festivalterrein. Het zijn ad hoc tijdelijke samenwerkingsverbanden in grote ketens van diverse pluimage die een doel verwezenlijken: vrijetijdsbesteding en ontspanning van de hardwerkende Nederlander. Tijdens weekenden, feestdagen en de hele zomer, samen in de weer op vele pleinen, weilanden en stadions steeds weer in andere samenstelling van bedrijven en ketenpartners. Covid-19 zet echter een forse rem op de benodigde werkzaamheden. Thuiswerken, stilvallen van producties, het vliegverkeer en betaald voetbal zonder publiek. Beveiligers komen in veel bedrijfstakken steeds meer thuis te zitten.”

Covid-19 proof beveiligingsprotocol
VBe NL is bezig zich als netwerk- en belangenorganisatie aan te passen aan de crisis. Zo wordt de laatste hand gelegd aan een Covid-19 proof beveiligingsprotocol voor alle leden die voor werkzaamheden in deze nieuwe werkelijkheid als dienstverleners gevraagd blijven worden. De omvang hiervan is ongewis en staat onder grote druk, mede door het wegvallen van alle publieksevenementen. Vincken heeft wel de indruk dat hij in deze kwestie alleen staat met VBe NL. Steun van de bekende grote bedrijven in de particuliere beveiliging is volgens hem niet te verwachten. “Die hebben niets met evenementen en zijn wars van de vele lokale en regionale opererende midden- en kleinbedrijven die niet passen in een aandeelhouders-business. Steun vanuit de overheid wordt gecompliceerd door algehele regelgeving en een polderaversie tegen seizoens- en flexibele werkzaamheden.”

Oproep aan alle ketenpartners
VBe NL roept alle ketenpartners: de Vereniging van Evenementenmakers, De Nederlandse Veiligheidsbranche, de politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en veiligheidsregio’s, de ministeries van Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid Welzijn en Sport, Infrastructuur en Waterschap, Economische zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vereniging MKB-Nederland op om voor Nederland gezamenlijk het perspectief van massa publieksbijeenkomsten helder te schetsen en deze schets ook mogelijk te laten zijn door in de tussenliggende tijd alle betrokken ketenpartners van voldoende euro-zuurstof te voorzien.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner